Áttétes melanoma (jelige: Mire számítsunk?)

Nagymamámnál ultrahangvizsgálattal megállapították, hogy alig látható ép májszövet a májában. Étvágytalanság, gyengeség már jelentkeztek nála, sárgaság, fájdalmak még nem.

Mivel az orvosok szerint műteni nem lehet, azt szeretném kérdezni, hogy milyen módszerrel, gyógyszerrel, kezeléssel lehetne az állapotát szinten tartani? Tisztában vagyunk vele, hogy nem fog meggyógyulni, de mindent megteszünk azért, hogy a jelenlegi állapota lehetőleg ne romoljon.

Októberben műtötték, mert a hüvelye falán „melanoma” elváltozás volt. Utána sugárkezeléseket kapott, és azok mellékhatásait leszámítva egészen augusztus közepéig kimondottan jól érezte magát. Szedte a gyógyszereket, biorezonanciás kezelésekre járt. 3 hete azonban étvágytalanság, gyengeség lépett fel nála, ma volt ultrahangon, aminek az eredményét említettem.

Az áttétes melanoma kezelésére többféle gyógyszert használnak, legelterjedtebben dacarbazin hatóanyagú készítményt, önmagában (monoterápiában) vagy kombinált kezelés részeként. Bizonyos esetekben interferon készítményeket is alkalmaznak, amelyeknek az öninjekciózására általában megtanítják a beteget, mert hetente többször (általában háromszor) kell beadni a bőr alá beszúrt injekció formájában (hasonlóan az inzulinhoz).

Áttétes melanoma esetén az alkalmazott kezelések célja – ahogyan ezt Ön is írta – nem a gyógyulás, hanem az elfogadható általános állapot és életminőség fenntartása, a daganat rosszabbodásának elodázása.

Kapcsolódó cikkek:
Melanoma: agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb bőrdaganat
Májáttétek
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top