Áttétes melanoma (jelige: ölelő kar)

Anyósomnak melanomája van, 70 éves. Áttétek vannak a nyirokcsomókban is. Az anyajegy a lábszárán volt, nyirokcsomók áttétje az ágyékában. De nem kemót kap, hanem interferont. A nyirokcsomó áttétet kivették. Miért nem kap sugárkezelést, illetve kemoterápiát?

A melanoma kezelésében napjainkban is alapvető fontosságú az időben elvégzett, korrekt sebészi kezelés, és a beteg szempontjából a korai diagnózis mellett fontos, hogy az elsődleges daganat (a primer melanoma malignum) és a regionális nyirokcsomók sebészi ellátása megfelelő módon történjen. (A regionális nyirokcsomók úgynevezett blokkban történő eltávolítása előtt bizonyos esetekben sor kerül az úgynevezett őrszem nyirokcsomó biopsziára, amely arról adhat felvilágosítást, hogy a regionális nyirokcsomókban megjelent-e áttéátes betegség.)

Amennyiben távoli áttétre nem derül fény, adjuváns céllal (vagyis a műtét utáni időszakban) lehetséges csak interferon kezelést alkalmazni. (Adjuváns kezelésről akkor beszélünk, ha a klinikailag tumormentes és az állapotfelmérő képalkoótó vizsgálatok szerint is tumormentes betegnél műtét utáni kezelést alkalmazunk a későbbi kiújulás vagy áttétképzés kivédésére.)

Az Ön anyósa esetében a betegség részleteit (elsődleges daganat pontos szövettani leírása, sejtek rosszindulatúságának mértéke, műtét utáni állapotfelmérő CT vizsgálatok eredménye stb.) ismerő onkológus, esetleg kifejezetten bőrgyógyászati daganatokkal foglalkozó onko-dermatológus vagy sugárterápiás szakorvos segíthet a kérdésének a pontos és személyre szabott megválaszolásában.

Kapcsolódó cikkek:
Melanoma: agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb
bőrdaganat

A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szolárium után
Kiújult bőrrák

Top