Áttétes mellrák 13 év után

Édesanyám 66 éves és 13 éve műtötték melldaganattal, azt követően csak gyógyszeres hormonkezelést kapott, azóta tünetmentes. Fél éve diagnosztizálták a tüdőáttétet, nem műthető, jelenlegi állapota IV. stádium.

A kérdéseimre nagyon szűkszavú válaszokat kaptam a kezelőorvosoktól. Az iránt érdeklődöm, hogy a IV. stádium valójában mit jelent, mennyi a túlélési esélye egy ilyen betegnek. További kérdésem, hogy hallottam egy új fajta kemoterápiás kezelésről, amit valamiféle érnövekedés gátlóval kiegészítve alkalmaznak és Cecog néven (ha jól hallottam) ismert. Milyen ennek a hatékonysága, milyen esetben adják? Két CT vizsgálat között 5 hét telt el és a daganatok mérete, illetve számszerűsége nem változott, ez jelent-e valami pozitívumot, reményt?

A rosszindulatú daganatos betegségeket stádiumokra osztják, I-II-III-IV-es stádiumra. Az, hogy mit jelentenek az egyes stádiumok a különböző betegségeknél (emlőrák, tüdőrák, méhnyakrák, stb.) minden daganatnál külön meghatározzák, alapja általában a TNM stádium beosztás (tumor- nyirokcsomó – metastatis rövidítésekből).

Általánosságban a IV. stádium azt jelenti, hogy a betegség nemcsak a kiindulási szervet, a közelében lévő nyirokcsomókat, illetve az elsődleges (primer) daganat közvetlen környezetét érinti, hanem távoli szervekbe is áttétet ad, például az Ön édesanyja esetében a tüdőben jelentek meg távoli áttétek.

Ez azt jelenti, hogy a rosszindulatú betegség sejtjei a véráramba kerülve szóródtak, s ilyenkor gyakran a látható áttéteken kívül is vannak kicsiny daganatos gócok, úgynevezett mikrometasztázisok a szervezet különböző részén. Bizonyos esetekben végeznek metasztazektómiát, vagyis az áttétek műtéti eltávolítását (pl. vastagbélrák esetében, ha a májban lévő áttétek műthetőek méretük, számuk és elhelyezkedésük alapján), de nagyobb számú, szétszóródott kicsiny áttét esetén nem kerül sor műtétre, mert nincs túlélést javító hatása. CT vizsgálatot általában ritkán végeznek gyakrabban mint 2-3 hónap. Sor kerülhet azonban rá akár technikai okból (részletesebb felbontású felvétel készítése, stb.), esetleg gyors daganatprogresszió (rosszabbodás) gyanúja esetén.

Önmagában az, hogy 5 hét alatt nem változott a daganat mérete, az jobb helyzet, mintha a gócok növekedtek volna, de ez alapján még nem lehet azt kimondani, hogy stagnál a betegség. Ebben az áttétes állapotban a túlélési esélyeket befolyásolja az, hogy édesanyja betegsége majd hogyan reagál a kezelésekre, s az onkológiai kezelésekkel hogyan lehet stabilizálni az állapotát.

A CECOG nem gyógyszer, hanem egy orvosi tudományos szervezet (Central European Cooperative Oncology Group), amely többek között klinikai vizsgálatok szervezésével is foglalkozik. Feltételezhető, hogy azon az osztályon, ahol kezelik édesanyját esetleg egy ilyen, a CECOG által szervezett klinikai vizsgálat zajlik. Ezzel kapcsolatban, illetve más klinikai vizsgálatok elérhetőségével kapcsolatban a kezelőorvosuknál érdemes érdeklődni, illetve a klinikai vizsgálatokról olvashat korábbi cikkeinkben is (alább kigyűjtöttük), miként arról is, hogy az úgynevezett érfejlődést gátló kezeléseket milyen esetekben lehet a törzskönyv előírásait figyelembe véve alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top