Áttétes nyelőcsőrák (jelige: aggódó gyermek)

Édesapám 59 éves, nyelőcsődaganata van, mely áttátes lett a tüdőre is (0,5 mm és 0,8 mm árnyék). Kezelést kapott, komplexet, kemo és sugár egyaránt. Esélyei felől érdeklődnék és főképp bővebben szeretnék hallani az implantátum beültetéséről és kockázatáról.

Amennyiben a tüdőben áttétek jelentek meg a szövettanilag igazolt nyelőcsőrák mellett, akkor a nyelőcsőre alkalmazott sugárkezeléstől az várható, hogy a nyelési nehezítettség, illetve az elzáródás kialakulását elodázza (amennyiben a sugárkezelés csökkenti a daganat méretét).

A tüdőáttétekre ugyanakkor a sugár nem hat, ott a kemoterápiától várható a daganatsejtek osztódási sebességének csökkenése, s így a daganat növekedési ütemének lassulása, esetleg a tumor kiterjedtségének csökkenése.

Feltételezzük, hogy implantátum alatt a nyelőcsőbe húzható tubusra gondol, amelyre akkor van szükség, ha a nyelési zavar fokozódik. A nyelőcső-tubus behelyezésére általában akkor van lehetőség, ha a nyelőcsődaganat nem a nyelőcső legfelső (torokhoz közeli) vagy legalsó (gyomorhoz közeli) részén helyezkedik el. Amennyiben tubus behelyezésére nincs lehetőség, akkor egy kisebb sebészeti beavatkozás segítségével egy csövön kerersztül közvetlenül a gyomorba vagy a bélbe jutatott folyékony, pépes étellel, illetve tápszerekkel lehet biztosítani a beteg táplálását.

Top