Áttétes nyelvgyökrák (jelige: Szeretet)

Kedves barátomnak a következő véleményt írták nyelvgyökrák áttétének eltávolításakor. Kiterjedt b.oldali tonsillo-linguális tu. B. oldalon nyaki block dissectio utáni állapot. B. oldalon a nyaki szakaszon leírt elváltozás abcessusnak megfelel.

Az alapdaganatához nem nyúltak hozzá 3,6×4,2×6 cs, e mellett 8,7×2,7×3,8 folyadékot és gázt tartalmazó, a mediálisan közvetlenül mellette helyezkedik el. Ezt a CT leletről írtam le. Tudomásom szerint először sugárterápiában kellett volna részesíteni, majd műtét és utána a kemo. Most még 3 hetet kell várnia a sugárterápiára és utána jön a kemo. Már most is panaszolja, hogy nagyon nehezen nyel és szerinte nőtt a daganat. A hangja többször elmegy. Van egyáltalán értelme újabb szenvedésnek kitenni? Miben tudok neki segíteni, mennyi életesélye van? Fájdalmak várhatóak, ebben biztos vagyok. Mit tegyek, hogyan segítsem?

Amennyiben barátjánál a nyelés rosszabbodott és a daganat növekedését panaszolja, érdemes felkeresni az onkológust, vagy a sugárterápiás szakorvost, akik el tudják dönteni, mit lehet tenni a nyelés javítása (így a megfelelő táplálkozás biztosítása) érdekében. Az életesélyek attól függnek, hogy a daganat hogyan reagál a tervezett sugárkezelésre és kemoterápiára, csökken-e a mérete (ezzel párhuzamosan például javulhat a nyelés), s hogy a daganat méretének csökkenése mennyire tartós.

Amennyiben a növekvő daganat miatt fájdalmak jelentkeznek, erről szintén be kell számolni a kezelőorvosnak, aki megfelelő fájdalomcsillapító(k) beállításával csökkentheti a fájdalmat. A sugárkezelés mellékhatásaként is érzékenyebb lehet vagy fájdalmasabbá válhat a nyálkahártya. Amennyiben ilyen panasz kialakul, akkor azt szintén jelezni kell az orvosnak.

Az, hogy a beteg környezetében élő családtagok, barátok hogyan segíthetik a beteget, nagy mértékben függ attól is, hogy a beteg milyen segítséget igényel vagy milyen segítséget tud elfogadni. A segítés kiterjedhet a vizsgálatokra, kezelésekre való szállítástól a napi háztartás vezetésében nyújtott segítségig, ide tartozhat a megfelelő ételek elkészítéséről való gondoskodás (amelyeket a beteg könnyen fogyaszt, jól felszívódnak és biztosítják, hogy az esetleg nyelési zavarral küszködő beteg ne fogyjon). Sokféle formája lehet a segítségnyújtásnak, ezek közé tartozhat a lelki támogatás is, de azt, hogy barátjának pontosan mi az igénye, azt Önnek kell „kitapogatni”.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökérrák kiújulás 2.
Nyelvgyökérrák, tumor kiújulása
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top