Áttétes petefészekrák (jelige: májáttét)

Anyukámnak 4 hónapja petefészek eredetű daganat van a hasában. Nem műtötték, hanem kemoterápiás kezelést kapott, most készült el a CT eredmény. Ez tulajdonképpen elég jó regressziót mutat: a korábbi 14,5 cm-es hasi daganat 4-5 cm-esre csökkent, a májon korábban látott 5 cm-es elváltozás 2,5 cm-esre ment össze. Az onkológusok úgy döntöttek, hogy megműtik, kiveszik a nőgyógyászati szerveket, a nyirokcsomókat és a májból egy darabot. A műtétre 3 hét múlva adtak időpontot.

A kérdésem a következő: nem sok ez a 3 hét? Attól tartok, hogy a daganatok esetleg ez idő alatt növekedésnek indulnak, a helyzet rosszabbodik, és mire odakerül, újra nem lesz műthető. Azt honnan tudják, hogy biztosan áttétről van-e szó? A CT 2,5 cm-es a májban dorsalisan lévő ovális alakú elváltozásnak nevezi. (Ultrahanggal akkor sem látszott, mikor még nagyobb volt.) Kell-e ilyen esetben májbiopszia? Egy ilyen nagy műtétből, mint ami anyukámra vár, mennyire lesz nehéz felépülni, illetve a gyógyulás szempontjából ez a műtét mennyire hozhat megoldást?

A leghatékonyabb kezelési forma a műtéti beavatkozás, így ha ez lehetéseges, feltétlen indokolt az elvégzése. A májelváltozás természetét illetően a műtét alatt biztos információ nyerhető, ezért nem szükséges előzetes májbiopszia. A műtét időpontját az előzetes kemoterápia időpontja határozza meg, a gyógyszeres kezelés után mindenképen szükséges a várakozás.

Kapcsolódó cikk:
Petefészekrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agresszív daganat és májáttét
Folt a májon
Petefészekrák
Petefészekrák, harmadik műtét

Top