Áttétes rák primer tumor nélkül (jelige: Magdi 18)

Édesanyámat (64 éves), aki jó egészségi állapotban volt, rendszeresen járt orvosi ellenőrzésre (tüdőszűrés, labor) állandósult rekedtség miatt vittük orvoshoz, aki CT vizsgálatra küldte.

A vizsgálat nagy mennyiségű folyadékot mutatott ki a pericardumban, melyet leszívattak (700ml-t). Az ebből készült cyt. malignus sejtképet igazolt. A CT felvételen még ez szerepelt: multiplex npl. jellegű pulmonális manifestáció. Masszív mediastinalis lymphadenomegaliák.

Endoscopos, colonoscopos, hasi Uh, gégészeti, mammográfiás, bronhoscopia vizsgálatok tumor irányában negatívak lettek. Onkoteam 4 kemoterápiás kezelést (Carboplatin-Paclitaxel) javasolt bal oldali centrális mpx. metastasist adó tüdőtumora miatt, melyből már hármat megkapott. Jól van, a kezelések nem viselték nagyon meg, nem hányt, nem fogyott, a vérképe, leletei jók. Egyedül a bal lába fáj a kezelés óta. Viszont a harmadik kezelés után újra feltelítődött a szívburokban a folyadék (550ml). Az ebből készült cyt. már csak egy-egy malignitásra gyanús sejtet mutatott ki. A CT a multiplex tüdőgócok tekintetében részleges regresszió jeleit mutatja. Várjuk a negyedik kezelést.

A kérdéseim:
Szeretnénk tudni, hogy mivel nem találtak elsődleges daganatot, így mintát sem tudtak venni belőle, biztos-e a tüdődaganat (T2N2M1)?

Miért és honnan telítődhet fel a szívburokban a folyadék ilyen hamar (3 hónap), és ez mire utalhat? A tüdején látható elváltozások mit jelentenek és kezelhetők-e (számos 10-12-18-22 mm lymphoglandula látható a mediastinumban, prae-és paratrachealisan az azygos- csoportban, a hátsó mediastinumban és tüdőhilusokban és oesophagus mellett).

Ha nincs szövettani eredmény, ilyenkor milyen típusú daganatra kapja a kemót? Mire számíthatunk a későbbiekben, mekkora az esély a gyógyulásra ilyen esetben? Mit tehetünk, hogy az állapota ne romoljon? Van-e valamilyen más kezelés is a kemoterápián kívül? Mivel a harmadik kemo óta eltelt már két hónap is, nem lesz-e rosszabbul, ha megkapja a negyediket? Nagyon aggódunk, mivel orvosa szerint előrehaladott stádiumban van. Nem tudjuk ezzel az információval mit kezdjünk, mert anyukám látszólag teljesen jól van. Mire számítsunk?

A rosszindulatú betegségek néhány százalékában nem sikerül biztosan kimutatni, hogy milyen elsődleges (primer) daganatról van szó, ekkor beszélünk ismeretlen primer tumorról. Mivel ez nem ritka az onkológiában, a kimutatható áttétek elhelyezkedése, esetleg a citológiai vagy az áttétből vett anyag szövettani jellege alapján valószínűsítik, hogy milyen kiinduló daganatról lehet szó.

Édesanyja esetében mind a klinikai kép, beleértve a képalkotó vizsgálatok eredményeit, mind a szívburokból vett sejtek mikroszkópos vizsgálata (citológia) azt mutatta, hogy rosszindulatú, áttétes daganata van. A gátorüreg (mediastinum), a tüdőkben lévő daganatos gócok alapján valószínűsítik a tüdőtumort, amely gyakran ráterjedhet a szívburokra is, s az ott lap szerint kialakuló áttétek eredményezik a szívburokban lévő folyadék felszaporodását.

A tüdőn lévő elváltozásokat két csoportba lehet sorolni. Ezek egy része nyirokcsomó (lymphoglandula), amely a gátorüregben, a légcső (trachea) előtt és mögött, valamint a gátorüreg hátsó részén található, ezenkívül kimutathatóak ezek a tüdőkapukban (hilusokban) is, vagyis azokon a területeken, ahol a jobb, illetve bal főhörgő ág és a nagyerek belépnek a jobb és bal tüdőfélbe. Vannak ilyen áttétesen megnagyobbodott nyirokcsomók a nyelőcső (oesophagus) mellett (amely egyébként a légcsővel párhuzamosan fut le a gyomor irányába). A levelében leírásra kerül, hogy multiplex (tehát többszörös) tüdőgócok is vannak, ez tüdőáttéteket (metasztázisokat) jelent.

Levelében nincs arra utaló adat, hogy a mellkasi szerveken kívül más szervekben (pl. máj, csont, agy) is lenne áttétes folyamat. Ugyanakkor a lábfájdalmat, amit édesanyja panaszol, érdemes említeni a kezelőorvosnak is, aki mérlegelheti, hogy az egyik citosztatikus szer esetleges mellékhatásáról van-e szó vagy reumás-kopásos panaszokról, netán csontáttétet kell esetleg a panaszok hátterében keresni.

Ebben a kiterjedt daganatos folyamatban (előrehaladott, úgynevezett IV. stádiumban) sajnos gyógyulási esélyekről nem beszélhetünk. A jelenleg alkalmazott kezelések célja, hogy a daganat terjedését lassítani, illetve egy ideig gátolni lehessen, s ezért minél később alakuljanak ki esetleg más helyen is áttétek, amelyek újabb panaszokat okozva rontanák édesanyja általános állapotát, életminőségét. Az előrehaladott stádiumú betegségekben az onkológiai kezelések célja a beteg életfunkcióinak, életminőségének minél további, az adott helyzetben lehető legjobb szinten történő megőrzése.

Az életminőséghez természetesen hozzájárul az is, hogy a beteg milyen családi hátteret, érzelmi támaszt és gondoskodást tudhat maga mögött, ez pedig a családtagokon, barátokon múlik.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
A tumorok érgátlásával az áttétes daganatok ellen (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttét primer daganat nélkül?
Áttétek, daganat keresése

Csontáttét, még ismeretlen primer tumor

Ismeretlen eredetű daganat
Májrák vese áttéttel
Májáttétek kezelése, romló állapot

Top