Áttétes rákbetegség, morfiumtapasz: mennyi idő?

A családunkban van egy ijedt beteg és már hét hónapja kapja a morfiumtapasz és el akartuk vinni vizsgálatra, hogy tudjuk mennyi ideje van még vissza, de az orvosok sehol nem fogadják vagy épp nem ajánlják. Olyan kérdésem lenne, hogy ez mért van? És honnan tudjuk azt, ha nem vizsgálják meg, hogy menyi ideje van vissza? Ugyanis vannak napok mikor nagyon jól van, s vannak mikor csak fekszik.

Onkológiai szempontból az orvosok meg szokták mondani, hogy van-e az áttétes rákbetegségben az adott betegnél még alkalmazható kezelés. Azt is meg tudja ítélni a szakember, ha a beteg általános állapotában aktív onkológiai kezelést alkalmazni nincs értelme, mert nem várható érdemi javulás, illetve a túlélési idő növekedése a kezeléstől, illetve az egyébként rossz általános állapotú beteget megterhelné a kezelés.

Ugyanakkor azt nem lehet pontosan megmondani, hogy egy betegnek mennyi ideje van hátra, ezt még az a szakember is csak körülbelül érzi, aki esetleg hosszú ideig kezelte a beteget, ismeri az áttétek megjelenésének idejét, azt, hogy a betegség hogyan reagált a kezelésekre, illetve mikor nem reagált a kezelésekre. Látja a laborleleteket, s a rosszabbodás üteméből esetleg tud következtetni a kilátásokra. Egy e-mail alapján ezt mi nem tudjuk megtenni.

Abból, amit levelében ír, hogy a beteg „morfium-tapaszt kap”, azt valószínűsítjük, hogy csak tüneti kezelésben részesül, nem aktív onkológiai kezelésben. (Megjegyeznénk: a tapaszok általában nem morfiumot tartalmaznak, hanem más, erős hatású fájdalomcsillapítót, pl. fentanilt.)

Az leveléből nem derül ki, miért szeretné a beteg (vagy a hozzátartozók?) tudni, hogy mennyi ideje van még hátra a betegnek. Az sem értjük pontosan, hogy a kezdeményezett vizsgálatnak csak a hátralévő idő megállapítása lenne-e a célja, vagy a beteg bármilyen panaszainak csökkentése, a fájdalomcsillapító módosítása, ha például az alkalmazott fájdalomcsillapítás nem elegendő – ezekben a kérdésekben ugyanis inkább tud segíteni a beteget kezelő onkológus, mint a hátralévő idő meghatározásában.

Ha a beteg otthoni ápolásában kérnének segítséget, azzal a háziorvost is meg lehet keresni, aki ismeri a helyi körülményeket, esetleg indokolt esetben házi ápoló szolgálat elérhetőségét.

Kapcsolódó cikkek:
Kórház helyett otthon is segítheti szakképzett ápoló a gondozást
Háziorvosi gondozás a daganatos betegségben
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Milyen fájdalomcsillapítókat használunk?
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Top