Áttétes tüdőrák 36 évesen (jelige: 1977.)

Tavaly júniusban diagnosztizálták a lányomnál (1977.) a betegséget. Nem hajlandó elfogadni az onkológiai kezeléseket. Egyedül a műtétet vállalná, viszont a diagnózis felállításakor sem akarták megműteni. A lelet alapján hányas stádiumú a betegség (nem mondták meg neki)? Van-e esély a műtétre, mi várható hosszú távon? Fájdalmai vannak, néha nagyon erősek.

Lelet: (2013. szeptember)
Mellkas, has és kismedence CT vizsgálat natív és kontrasztanyagos metszetek készültek.

Ismert jobb oldali tüdőtumor. Kontrollvizsgálatát végeztük.

A pajzsmirigy normális nagyságú, homogénen halmoz. Az axillákban, mediastinumban, hilusokban pathológiás méretű vagy CT morfológiájú nyirokcsomó nem ábrázolódott. A szív normális nagyságú, mellkasi érképletek telődése szabályos. Kóros mennyiségű pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódott. Bal oldalon a tüdőparenchyma jó légtartalmú, intrapulmonalis góc nem látszik. Jobb oldalon a 7-es szegmentumban a vena cava inferiortól el nem választható 34 mm legnagyobb átmérőjű, lobulalt kontúrú inhomogén denzitású és halmozású térfoglaló folyamat figyelhető meg. A jobb alsó és középső tüdőlebeny területén számos 5-12 mm-es hasonló morfológiájú, kerek szabálytalan alakú lágyrészgóc látszik. A jobb pleura dorsalisan, basalisan, irregularisan megvastagodott, a thoracalis VI-IX-es szegmentumok között paravertebralisan a bordától, pleurától nem választható el, a csigolyatesttől szintén, a kilépő jelzett thoracalis VI-IX-es gyököket nagy valószínűséggel involválja. Epiduralis terjedésre utaló jel nem látszik jelenleg.

A máj megnagyobbodott, sima kontúrú, homogén denzitású és halmozású, benne góc nem látszik. Epehólyag híg folyadékdenzitású, benne mészdenzitású képlet nem különíthető el. Epeúttágulat nincs. Pancreas, lép, vesék, mellékvesék CT képe szabályos. Lép hilusban 12 mm-es járulékos lép látszik. Paraaorticusan és parailiacalisan pathológiás méretű vagy CT morfológiájú nyirokcsomó nem mutatható ki. Uterus és adnexumok CT képe a kornak megfelelő, mindkét petefészekben 4-12 mm-es cystosus képletek láthatók, valószínűleg érő tüszők.

A húgyhólyag vizelettel telt, fala ép kontúrú. A vastagbél szennyezett, rajta emellett pathológiás bélfali megvastagodás CT-vel nem mutatható ki. Hasban és a kismedencében nagyobb nyirokcsomó nem látszik. Az ábrázolt csigolyatesteken, íveken, nyúlványokon, bordákon, sternumon, medenceöv csontjain lyticus vagy scleroticus csontmanifesztációra utaló jel nem látszik. S. I-es szegmentum hátsó íve nyitott.

Tu. pulm. lob. inf. l. d., jobb oldali alsó és középső lebenyi intrapulmonalis metastasisokkal. A jobb oldali pleuralis metastasisok thoracalis VI-IX-es jobb oldali ideggyöki érintettséget okoznak.

Jelenleg IV. stádiumú betegségről van szó, ami azt jelenti, hogy az eredeti (primer) tumortól távoli részeken is ott van a daganatos folyamat. Bár csak egy CT leletet küldött és kevés egyéb adatról írt levelében, olyan tüdőrákról van valószínűleg szó, amely számos áttétet adott a jobb oldali tüdőfélbe, ezért írták azt, hogy a „jobb alsó és középső tüdőlebeny területén számos 5-12 mm-es hasonló morfológiájú, kerek szabálytalan alakú lágyrészgóc látszik”. Emellett a jobb oldali mellhártyán (pleurán), vagyis a tüdőt kívülről két rétegben beborító savós hártyán is áttét igazolódott, ami a bordára, és a gerinccsigolyára is ráterjed, s ott beszűri a gerincből kilépő idegeket, ez jelentős fájdalmakat okozhat. Ilyen kiterjedt daganatnál műtétre nincs lehetőség, s valószínű a betegség kezdetén, a diagnózis felállításakor sem volt már műtétileg eltávolítható (szakszóval operábilis) a folyamat, ezért nem akarták megműteni.

Hosszú távon sajnos a betegség további rosszabbodása várható, amit a felkínált onkológiai kezelések lassíthatnak, de meg nem akadályozhatnak. Előre nem lehet azt megjósolni, hogy egy konkrét betegnél az onkológiai kezelések révén ilyen előrehaladott stádiumban mennyi időt lehet nyerni ahhoz képest, mintha valaki nem kap kezelést.

Kiemelkedően fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás is, részben megfelelő erősségű fájdalomcsillapítók szedésével, alkalmazásával, részben esetleg sugárterápiás konzíliumon lehetne döntést hozni arról, hogy – a fájdalmak ismeretében – várható-e fájdalomcsökkentő hatás, ha a háti alsó gerinccsigolyákat besugarazzák. Amely betegeknél erre van mód, jelentős fájdalomcsillapító hatás érhető el viszonylag rövid idő alatt.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Tüdőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
78 éves férfi tüdőrák
Tüdőrák zárójelentés
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top