Áttétes tüdőrák, IV stádium (jelige: kata04)

Az édesanyámat kb. 2 hónapja diagnosztizálták: negyedik stádiumban lévő tüdőrákos. Tegnap kapta a harmadik kemoterápiát, a zárójelentésen már új áttéteket vettem észre.

Tudni szeretném mit jelentenek: májban metastasisok számbeli, méretbeli növekedése és a TH.XI.,L.I.,L.III. csigolyatestekben kb. 1 cm átmérőjű kerek hyperdens megjelenése.

Szeretném tudni mit rejt ez magában, mire számíthatunk, mennyi időnk van még egymásra, és van-e értelme a további kemoterápiának, fájdalmaknak?!

A IV. stádiumú tüdőrák azt jelenti, hogy a tüdőn kívül más szervekben, az Ön édesanyjánál a csontokban, illetve a májban is vannak daganatos (áttétes) elváltozások.

A „TH.XI.,L.I.,L.III.” hypodens gócok azt jelentik, hogy a XI-es háti (thoracalis) és az I. és III. ágyék (lumbalis) csigolyában a vizsgálat során áttétre jellemző elváltozásokat írtak le. A májban az áttétek számbeli, méretbeli növekedése nem igazán szorul magyarázatra: azt jelenti, hogy a májban rosszabbodott a betegség, nőtt a daganattömeg, mert az áttétek méretükben növekedtek és újabb áttétes gócok is megjelentek.

Amennyiben a csontáttétek fájdalmat okoznak, ezek besugárzását szokták javasolni. Ez részben pusztítja helyileg a daganatot, részben jelentősen csökkentheti a fájdalmat és mérsékli a csigolya összeroppanásának kockázatát – ez a két utóbbi tényező a beteg életminősége szempontjából fontos tényező. Csontáttétek esetén biszfoszfonát készítmények alkalmazása is szóba jön.

Azt, hogy a jelenlegi állapot pontosan mit jelent az Önök számára, azaz mennyi idejük van még egymásra, az édesanyját kezelő, a beteg általános állapotát, az esetleges egyéb áttétek helyét ismerő onkológus tudja Önöknek közelítőleg megmondani. Természetesen ő sem tud pontos időpontot mondani, mint ahogyan azt sem lehet pontosan előre jelezni, hogy egy esetleges újabb típusú kemoterápiás kezelésre mennyire fog reagálni édesanyja daganatos betegsége.

Sajnos a túlélés vonatkozásában azt mondhatjuk, hogy az áttétes (IV stádiumú) tüdőrákos betegek átlagos túlélése egy év körüli. Ez is oka annak, hogy jelentős népegészségügyi erőfeszítések történnek a betegség kialakulásának társadalmi szintű csökkentése érdekében, illetve, hogy még időben, operálható állapotban történjen a betegség felfedezése, s így javítani lehessen a gyógyulási esélyeket.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Élettoldás kemoterápiával
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top