Áttétes tüdőrák: romló koncentráció (jelige: Papa)

Férjem agyi és csontáttétes tüdőrákban szenved. Kemo és sugárkezelést kapott. Erre nagyon jól reagált. A tüdő és a koponyatumor minimálissá vált, de a csont egy része stagnál, a szegycsontnál fokozódik. Fájdalmai nincsenek. Tegretolt, Glycerines oldatot, Metadolt és havonta egy Zometát kap.

A korábbi problémái, étvágytalanság, depresszióra utaló tünetek megszüntek. Eszik, jókedvű (a lehetőséghez képest), viszont nagyon váratlanul új problémák jelentkeztek. Január végén még megbízhatóan vezette a gépkocsinkat, jelenleg viszont már nem, vagy alig tud olvasni, számolni, írni. Nehezen használja a jobb kezét (eredetileg balkezes volt, de átnevelték gyerekkorában, ezért enni, írni jobb kézzel tanult), időnként húzza a jobb lábát, mozgászavarai vannak. Eredményei jelenleg is jók.

Orvosai azt mondják, hogy ezek a tünetek a sugárkezelés negatív mellékhatásai. Létezik ez? Mit tehetnék? Segíteni szeretnék mindenáron.

Nem tudjuk, hogy eredetileg a koponya melyik részében volt az agyi áttét, de a tünetek valamilyen agyi érintettségre, az agyi folyamatok rosszabbodására utalnak. Elképzelhető, hogy az agyi áttét növekszik vagy a körülötte lévő vizenyő (ödéma) mennyisége nőtt meg, s az agynyomás fokozódása okozza az idegrendszeri állapotromlást. Ezekről a tünetekről, esetleges rosszabbodásukról feltétlenül számoljanak be orvosuknak, illetve a beteget ellenőrző sugárteraputának, onkológusnak.

Lehet, hogy a dehidráló (vízelvonó) kezelés (szteroid, vízhajtó, szájon át adható glicerin oldat) beállítása vagy dózisának emelése mérsékelheti az idegrendszeri tüneteket.

A beteg ebben az állapotában ne vezessen személygépkocsit a saját maga, az autóban utazók és a szembejövők védelme érdekében sem! Egy agyi áttét mellett, amely esetén fennáll a kockázata, hogy szokatlan tünetek, görcsrohamok, esetleg eszméletvesztéssel járó epilepsziás rosszullét jelentkeznek, az autóvezetés minden esetben kockázatos lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Csontáttétes tüdőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrákban időt nyerni
Áttétes tüdőrák panaszai
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőműtét és kemoterápia
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Csontáttétek ellátása
Elkeseredett tüdőrákos nő

Top