Áttétes végbélrák kezelése (jelige: vycuska)

Végbéldaganatom van és nagysága miatt nem műthető stádiumban kerültem az onkológiára, ahol kemoterápiás kezelést kaptam, ill. még kapok. Szövettani lelet: Gr.IIpT3pN2. Kezdték a kezelést I/2 széria FOLFOX 6-al. A CT vizsgálat hepaticus áttétet praesacralis nyirokcsomó konglomeratumot, a tüdőben micronodulusokat, a bal portális főtörzsben thrombust mutatott ki.

A lelet alapján módosították a kezelést, V/2. seria Avastin-FOLFOX protokoll szerint 5-fluorouracil, leukovorin infusióra. Most az a problémám, hogy volt MR vizsgálatom, amely kimutatta, hogy megszűnt az áttét a májban. Akkor azt mondta a kezelőorvosom, nagyon gyönyörű az eredmény, felterjeszt műtétre, a következő CT dönti el.

Megvolt a CT vizsgálat, az is gyönyörű eredménnyel, mindenütt csak mikronodulusokat mutatott ki, erre már szó sincsen műtétről, sőt közölte velem az orvos, hogy úgy néz ki, meg sem lehet műteni. Most ezt nem értem. Gyönyörű az eredményem, sorvad a daganat és vajon miért nem lehet akkor műteni? Ez lenne a kérdésem: mire számíthatok?

A leletei alapján valóban az mondható, hogy a kezeléssel sikerült az áttétek méretét jelentősen csökkenteni. A vastagbél daganatok és végbélrákok májáttéteinek műtéte az elmúlt fél évtizedben vált elterjedtté. A műtét kivitelezhetőségét nemcsak a májban lévő gócok száma és mérete befolyásolja, hanem az is, hogy a szervezet más részében van-e jele daganatos betegségnek.

Általában jobb eredménnyel lehet megműteni a májáttéteket, ha csak néhány góc (és nem számtalan apró góc) van a májban, illetve ha ezek a két májlebeny közül csak az egyiket érintik. Ekkor jó az esélye annak, hogy „daganatmentesre lehet operálni a beteget”, vagyis a májáttétek műtéti eltávolításával el lehet érni azt, hogy ne legyen kimutatható daganat a szervezetben. Más a helyzet akkor, ha az elsődleges daganat nem volt műtétileg eltávolítható, illetve ha a tüdőben lévő kicsiny gócok (micronodulusok) felvetik annak a gyanúját, hogy ott is áttétek vannak.

Mindez oka lehet annak, hogy azt az információt kapta, nem lehet Önt megműteni. Beszélje meg orvosával, hogy korábban miért merült fel a műtét lehetősége és most miért nem javasolják. Illetve fordulhat kérdésével az Önt kezelő osztály osztályvezető főorvosához is, esetleg ha továbbra is bizonytalan a döntésben, a leletekkel kérhet másodvéleményt egy másik intézményben ugyanezzel a területtel foglalkozó szakorvostól.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák

Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top