Áttétes végbélrák nagy fájdalmai

Édesanyámat 2004 novemberében műtötték végbélrákkal, majd 2007. februárban a májáról távolítottak el egy 2×2 centis áttétet. A májműtétet követően a szövettan eredménye jó lett, nem találtak a nyirokcsomókban semmilyen elváltozást. Mindkét műtét után fél évig kapott kemoterápiát, először infúzió, majd gyógyszer formájában. Ezután 2008 tavaszán PET CT-re küldték az emelkedő tumormarkerek miatt, ami 3 áttétet diagnosztizált a májon. Először kemoterápiát kapott, aztán próbálták megműteni, de inoperábilisnek bizonyult, így folytatódott az infúziós kezelés. 2009 májusában az MRI vizsgálat gócmentesnek találta a májat, a tumormarker értékek visszacsökkentek a referenciatartományba.

Nyár közepén erős fájdalmak jelentkeztek a hátában, és ez a fájdalom vagy a tarkóba vagy a vállba, nyakba sugárzott ki. Többször jártunk orvosnál, ügyeleten, de senki nem tudta pontosan megindokolni a fájdalom okát. Ilyen őrült fájdalom esetében a fájdalomcsillapítók sem hatnak (Apranax, Papaverin, Algopyrin, No-spa).

Az egyik kérdésem az lenne, hogyan segíthet ilyen esetben a család, van-e valami praktika az enyhítésére? Inno-reuma, sport krémet, Flector EP tapaszt már vásároltunk, de nem bizonyultak hatásosnak. A másik dolog, ami érdekelne, hogy összefüggésben lehet-e ez a daganatos betegségével, vagy reumatikus eredetűek ezek a gondok?

A legutóbbi máj MR szerint valami van a májon:
„A máj jobb lebenyében, a VI: segmentumban, dorsalisan subcapsularisan látható egy kissé szabálytalan alakú, legnagyobb átmérőjében 21 mm, legnagyobb vastagságában 7 mm-es, jól határolt, homogén, T2-s képeken kissé magasabb, T1-es képeken mérsékelten alacsonyabb jelű elváltozás, mely iv. kontrasztanyag beadása után csak minimális széli halmozódást mutat. Más elváltozás nem látható. A májban látható elváltozás mibenléte nem derült ki a vizsgálatból, tumorra nem jellemző, de az nem zárható ki.”

Ez okozhatja ezeket a fájdalmakat? Illetve lehet köze ahhoz, hogy a PET CT ugyanitt mutatott ki 1,5 éve áttétet?

„A lobus caudutusnak megfelelően 3 cm-es területen-, az epehólyag fundus mellett és a 6. szegmentumban dorsalisan egy-egy kb. 2 cm-es területen halvány hypodenzitás látszik, amelyeknek megfelelően jelentős FDG halmozódás figyelhető meg.”

Leveléből nem derül ki, hogy nyár óta a csontfájdalmak miatt milyen vizsgálatok történtek, illetve a kontroll tumormarker vizsgálati eredmények mit mutatnak. A végbélrák meglehetősen ritkán ad csontáttéteket, mindössze az esetek néhány százalékában, de a tartós fájdalmak miatt ennek lehetősége mégis felmerül.

Feltételezzük, hogy a fájdalmakról édesanyja beszámolt orvosának. Amennyiben az eddig szedett gyógyszerek nem elegendőek a fájdalommentesség elérésére, onkológusuk, háziorvosuk újabb, erősebb gyógyszert, gyógyszereket rendelhet.

Azt, hogy daganatos elváltozás okozza-e a fájdalmakat, vagy reumás eltérések, képalkotó vizsgálatokkal lehet megállapítani. Az eddig az édesanyja által szedett fájdalomcsillapítók az úgynevezett minor (kis) analgetikumok, görcsoldók, illetve nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartoznak. Mindezek hatékonyak lehetnek a fájdalom csillapításában, ám ha édesanyjának ezek ellenére is van fájdalma, más készítmény, középerős fájdalomcsillapító rendelésével lehet csökkenteni panaszait, ha pedig az is kevésnek bizonyul, számtalan, úgynevezett erős hatású készítmény is rendelkezésre áll. Makacs fájdalmak esetén fájdalom-ambulancia (kifejezetten fájdalomcsillapítással foglalkozó szakrendelés) is segíthet Önöknek.

Alapelv, hogy a fájdalomcsillapítást addig kell fokozni, amíg el nem sikerül érni a megfelelő hatást. Ezt azonban mindig a szakorvossal egyeztetve kell tenni, az otthoni egyéni próbálkozások súlyos mellékhatásokat is kiválthatnak (pl. azonos hatóanyag különböző nevű gyógyszerekben).

Azt, hogy jelenleg mi a májon lévő elváltozás, a részletes leírások alapján sem mondható meg, ehhez az egymás utáni leletek értékelése, illetve a képek összehasonítása vihet közelebb.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Előzmények:
Végbélrák és májáttét
Végbélrák és áttétek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top