Az immunrendszer és a rák (jelige: Korei)

A rakgyogyitas.hu-n talált információ szerint a szervezetben keletkező rákot az immunsejtek támadják meg. Idézet a talált leírásból:

„A rákbetegség kialakulásában az öröklött tényezők mellett döntő szerepe van a szervezetbe kerülő rákkeltő (karcinogén) anyagoknak, amelyek a sejteket roncsolva genetikai torzulást idézhetnek elő, mutációt indíthatnak el. Ezt a szervezet immunrendszere egy ideig kezelni tudja, javítja a hibákat, s elpusztítja a nem jó irányba módosult sejteket.”

Az én ismereteim szerint az immunrendszer csak a szervezetbe kerülő és azt megbetegítő baktériumokat támadja meg. Arról, hogy az immunrendszer a szervezet meghibásodott sejtjeinek a javítására is kísérletet tesz, most olvastam először.

Arra szeretnék választ kapni, hogy a fenti idézet szerint az immunrendszernek a szerepere a rák kezelésére és jobb esetben elpusztítására vonatkozóan csak elmélet vagy ezt bizonyított kísérlet alapján állapították meg?

Az úgynevezett alapkutatás sejttenyészeteken, ráksejt kultúrákban több évtizede tanulmányozza, hogyan alakulnak ki a ráksejtek, milyen tényezők, sejtek járulnak hozzá, hogy a minden ember szervezetében minden nap keletkező többfajta, s akár napi több tucatnyi ráksejt elpusztuljon, azaz miként járul hozzá az immunrendszer ezeknek a sejteknek az elpusztításához.

Az immunrendszer valóban a szervezet a meghibásodott sejteit igyekszik javítani sokféle, sejtszinten működő repair-mechanizmussal, vagyis javító mechanizmussal. Elsősorban az egyes sejtekben kialakuló, s az esetek egy részében rákos átalakuláshoz vezető genetikai károsodásokat igyekeznek ezek a mechanizmusok visszafordítani.

Az immunrendszer védekezésében fontos szerepet játszanak az immunrendszer B és T sejtjei, illetve számos fehérje szerepét is már felismerték. Mai tudásunk szerint kiemelt fontosságúak az úgynevezett dendritikus sejtek, melyek a fehérvérsejtek egy fajtáját jelentik, s amelyek e betolakodókat (baktériumokat vagy például a ráksejteket) megtámadják, az idegen sejtek felszínén lévő speciális molekulákról (antigénekről) információkat szereznek, s ezt továbbítják az immunrendszer egyéb sejtjeinek, ezzel a hírszerző funkcióval segítve az immunrendszert az „idegen” sejtek kiküszöbölésében.

Az immunrendszer rák elleni védekezésének mind jobb megismerése után elindult azoknak a vakcináknak (oltóanyagoknak) a fejlesztése, amelyektől azt remélik a kutatók, hogy ezek az immunrendszer működéséről szerzett ismeretek felhasználásával képesek lesznek valóban erősíteni a szervezet saját immunrendszerét a rák elleni küzdelemben. Ugyanakkor ma még nem mondhatjuk, hogy ezek az aktív immunterápiás vakcinák áttörő sikert hoztak volna a daganatok megelőzésében, kezelésében. Bár az orvosilag mérhető immunreakció fokozódott, ennek ellenére a kimutatható daganatok növekedése nagyon sok esetben nem lassult. Tudni kell azt is, hogy a jövőben alkalmazni tervezett rákellenes vakcinákat nem megelőző jelleggel tervezik adni, hanem a rák kialakulását követően személyre szabottan alkalmazzák (vagyis ezek nem klasszikus védőoltásoknak tekinthetőek).

Bár az immunrendszer szerepéről a kutatók már nagyon sokat tudnak, azt nem mondhatjuk, hogy a köznyelvben gyakran előforduló „immunrendszer erősítése” igazoltan segítené a fenti mechanizmusoknak a működését. Ezért írjuk azt leveleinkben, hogy az immunerősítőként, táplálékkiegészítőként stb. recept nélkül árult készítményekkel kapcsolatban nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy valóban képesek-e azokat a folyamatokat gátolni, amelyek a ráksejtek kialakulását eredményezik.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Egyre felkészültebbé válnak a patológusok
Mi a rákbetegség?
Daganatokról általában
1% – Támogatás az onkológia falain túl is

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Örökölhető a gégerák, nyelőcsőrák?

Top