Basalioma: lehet áttét?

30 éves nő vagyok. Tavaly télen basaliomát távolítottak el a szemzugomból. Viszonylag régóta ott volt, egy jelentéktelen bőrszínű valaminek tűnt, nem is foglalkoztam vele, bőrrákszűrésen is voltam évente, de soha sehol nem vették észre. Míg egyszer kisebesedett, utánanéztem az interneten, hogy mi lehet ez, s rátaláltam erre a betegségre. Akkor újra elmentem bőrgyógyászhoz, konkrétan rákérdeztem, hogy az-e. Műtétet javasoltak, és ki is derült, hogy sajnos basalioma.

A kimetszés az épben történt, viszont nagyon kicsi biztonsági zónával, mert a szemem miatt nem tudtak nagyobbat vágni. Új műtétet nem javasoltak és kivizsgálásokra sem küldtek, mert azt mondták, hogy a basalioma nem szokott áttétet adni.

Korrekt volt az eljárás? Nem kellett volna elküldeni onkológiára? Vagy sétáljak be magamtól? Akkor meg lehet elküldenek, mert nem orvos küldött. Mi van, ha mégis van áttét? Vagy megnyugodhatok?

A bőrgyógyászatra természetesen visszajárok 3 havonta és nézik a helyét, de ennél több nem történt.

A basaliomák hámsejtekből kiinduló, gyakori bőrdaganatok. Nagyon-nagyon ritkán okoznak áttétet, nagyságrendileg körülbelül minden tízezredik esetben. A basalioma helyileg néhány százalék gyakorisággal kiújulhat, ezért is fontos visszajárnia bőrgyógyászati kontrollra, ahol az eltávolított daganat helyét ellenőrzik, hogy nincs-e kiújulás.

Általában az onkológus sem tudja jobban követni ezeket a daganatokat, hiszen a bőrgyógyász speciálisan és nagyon jól ismeri a bőrgyógyászati elváltozásokat, míg az onkológus számos szervrendszer daganatával foglalkozik. (Vannak persze speciálisan képzett olyan onkológia és bőrgyógyászati szakvizsgával rendelkező szakemberek, akik mind a két területen kifejezett jártasságot szereztek, illetve vannak onkodermatológiai központok, amelyek például gyakran orvosegyetemi klinikák részeként működnek.)

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Basocellularis carcinoma

Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Basalioma és vese összefüggése

Top