Basalioma nyirokcsomók

31 éves nő vagyok. Két éve basaliomát (micronoduláris) távolítottak el a szemzugomból, épben történt, de csak 1 mm-es biztonsági zónával. Azóta járok kontrollra 2-3 havonta, de valójában csak a helyét nézik meg, soha semmilyen vizsgálatra nem küldtek, mert állítólag nem okoz áttétet. Én mégsem vagyok nyugodt.

Ez azon (is) alapszik, hogy több helyen vannak régóta fennálló nyirokcsomóim, nyakamon több is, hónaljamban, ágyékomban. A háziorvosomnak többször mutattam őket, szerinte ez normális. Ha nem lett volna a basaliomám, valószínűleg akkor is aggódnék a csomók miatt, de így meg még inkább.

Elkezdtem keresgélni hova fordulhatnék, és találtam magán orvosi központokat, ahol végeznek PET CT-t, illetve tumormarkeres vérvizsgálatokat is. A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne-e ezekre elmennem? Akár egyikre, akár másikra vagy mindkettőre. Előrébb jutnék a kérdésben?

A basalioma, ha késői problémát okoz, az általában helyi kiújulás, ezért a műtéti területet vizsgálják a kontrollok során. Nincs olyan tumormarker vizsgálat, amely érzékenyen mutatná a basalioma esetleges kiújulását. A levelében leírt, testszerte meglévő nyirokcsomók valószínűleg nem a basaliomával függnek össze, de ezt megkérdezheti a bőrgyógyásztól is, aki a kontrollokat végzi. Mivel egy helyi, kicsiny betegségről volt szó, kimondottan a basaliomával összefüggésben valószínűleg a PET-CT sem adna Önnek jelentősebb új információt. Ha a nyirokcsomókkal összefüggésben nem nyugtatja meg háziorvosa válasza, egy másik orvostól is kérhet róla másodvéleményt, hogy tart-e indokoltnak valamilyen további vizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hámló bőr fagyasztása, aggodalom basalioma után
Basalioma: lehet áttét?
Basocellularis carcinoma

Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Basalioma és vese összefüggése

Top