Befelé húzódó mell (jelige: kérdés az emlőkről)

Az emlőrákkal kapcsolatos oldalon próbáltam egy kicsit tájékozódni a témával kapcsolatban. Az olvasottak alapján szeretném megkérdezni, hogy tényleg tejlesen természetes jelenség az, ha a mellbimbók befelé húzódnak? Akkor is, ha csak az egyik mellen? Ez miért van? Mit lehet ez ellen tenni?

Ugyanis amióta az eszemet tudom, a jobb mellbimbóm befelé húzódik. Eddig nem is okozott különösebb gondot (csak esztétikailag), de egy ideje érzékenynek érzem a mellem, tapintásra határozottan másmilyenek a mirigyeim a másik mellemhez képesst. Nem merem azt mondani, hogy rögös vagy csomós, mert nem értek ehhez (21 éves vagyok).

Kb. 1-2 éve már voltam orvosnál a mellbimbó-behúzódás miatt, nem találtak ultrahanggal semmit. Most, hogy érzékeny és néha már-már fájdalmas a mellem, azon gondolkodom, hogy felkeressem-e a háziorvosomat.

Ön mit javasol? Lehet valami bajom vagy csak a bolhából csinálok elefántot? Mitől lehetnek ilyen panaszaim?

Nagy valószínűséggel az emlőbimbó befordulása alkati probléma, különösen ilyen fiatal életkorban, és akkor, ha az gyakorlatilag a pubertás, vagy még korábbi idők óta fennáll. (Természetesen az emlőbimbó behúzódása mögött állhat daganatos betegség is, de akkor általában a korábban normális formájú emlőben kialakuló, és már elég nagyra növő daganat húzza be így az emlőbimbót.)

Az Ön által leírt tünetek (emlő érzékenysége, az emlő tapintásának megváltozása) alapján nem elsősorban daganatos betegségre gondolnánk, sokkal inkább „mastodynia”-ra, de természetesen a diagnózis felállítása orvosi vizsgálat (háziorvos, nőgyógyász, szükség esetén képalkotó vizsgálat, például ultrahang) után lehetséges, hiszen ezek a vizsgálatok alkalmasak arra is, hogy kizárják egy esetleges komolyabb betegség lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Milyen tünetei vannak az emlőráknak?
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Emlőrák 16 évesen?
Esély a mellrákra 17 évesen
Fájó mell

Top