Bélelzáródás, idős emberek kezelése

Amit Önök leírtak az előző levelemre válaszolva, a mamánál tapasztaltuk. A bélműtét zárójelentésére rá volt írva a carcinosis is, s visszaemlékezve az orvos mondta, hogy a hashártya is érintett. Csak kicsit furcsa tudják, hogy bélelzáródás van, s várnak egy hétig, hat nap elteltével végeztetnek CT vizsgálatot, mindkét forgójában protézis beültetések voltak. A szervezete csak gyengült, majd akkor műtötték csak meg, amikor élet-s halál volt a kérdés.

Mint írtam, két hétig nagyon jól volt a körülményekhez képest. Mindig kevés folyadékot ivott, sokat morogtunk vele, hogy innia kell, mert baj lesz a széklettel. Egyszer előfordult, hogy csak két nap után volt neki, de aztán erőltettük a folyadékot, hívtuk hozzá az ügyeletes orvost, mert fájdította a fejét, s féltünk nehogy agyi katasztrófa érje, az orvosi a has középpontjában, mint utólag kiderült egy kemény terimét tapintott (amiről Önök írtak), aztán lett széklete, majd jött az erős hasmenés. Azt írták Önök, biztosan azért utalta be a háziorvos, mert rosszabbodott az állapota, s a kórházban több lehetőség lett volna a rosszabbodás vizsgálatára.

Az volt az érdekes, mindjárt nagyon erős fájdalomcsillapítókat adtak neki, otthon nem mondta, hogy annyira fájna neki, s akkor még gondolom volt bélműködése, mert a stomás zsákot többször is ürítettük neki. Ultrahangra akkor vitték, amikor már a zsákban nem volt, illetve alig széklet. Lehet, hogy a reggeli vizitnél megnézték, de orvos egész nap rá sem nézett, este is az ágy végénél megállt, aztán elment anélkül, hogy megvizsgálta volna.

Mi egész nap mellette voltunk, s azért tudom ezt mondani, rá sem néztek a hasára, hogy meghallgatták volna működnek-e a belei vagy nem.

Kérdezni nem volt szabad, mert úgy beszéltek az anyukámmal, hogy akik hallották, azt mondták, a kutyával különbül beszélnek. Kitiltással fenyegetőztek. Az orvos mindjárt másnap azt mondta, ő morphiumot adna neki. (Az is érdekes így utólag a CT alapján bal oldalon kapaszkodott a hasnyálmirigy a bélbe, ettől függetlenül jobb oldalon is mindig fájdította a hasát az epehólyag műtétje körül, de erre azt mondták az elzáródástól fáj neki. Igaz a CT eredmény arról nem írt semmit vagy rosszul nézték?)

Aztán amikor azt láttuk, hogy nagyon rosszul van, s nem csinálnak vele semmit, legszívesebben elvittük volna. De hova? Kértük adjon az orvos morphiumot neki. Ez lehetett 4 óra körül, aztán 7 órakor meghalt.

Utólag olvastam, hogy idős, legyengült, bélelzáródásos betegnél nem is szabadna adni a Morphinum hydrochlort.

S azt írták a zárójelentésére, mechanikus bélobstructióra utaló tünetet nem észleltek, s a képalkotó vizsgálatokkal leírt eltéréseket carcinosis következményeként kialakult paralysis következményének tartják.

Tudtuk nagyon beteg a mama, de aki műtötte orvos sem gondolta, hogy ilyen rövid időn belül meg fog halni, előtte két nappal készült laboreredményire is azt mondták különösebb okot nem látnak arra, hogy kórházban maradjon. A körzeti orvos meg azt mondta, ő látta a mamán, hogy lemondott már mindenről.

Mi nem mondtuk meg neki, hogy nagy baj van, próbáltunk lelket önteni belé, nagy műtétje volt, majd felépül, tesóm esküvőjén neki ott kell lennie, éppen azért mondtuk, hogy bízzon a felépülésben.

De előtte egy hónappal a másik mamámat is beutalták ugyanebbe a kórházba gyógyszer beállításra, s mivel idős, s az idős embereket gyakran megzavarja a környezetváltozás. Őt is úgy benyugtatózták, hogy pár napig nem volt vele gondjuk, aludt egész nap, pelenka, se kép-se hang.

Nagyon elkeserítőek ezek a dolgok, s többektől hasonló véleményt hallottam. Én úgy gondolom, lehet bármennyi idős valaki, ha nagyon ragaszkodunk hozzá, fáj az elvesztésük, s úgy tudom, az orvos arra esküszik föl, hogy gyógyítja a beteget kortól függetlenül.

A bélelzáródás diagnosztizálására nem CT való, hanem elsősorban az úgynevezett nativ (nem kontrasztanyagos) hasi röntgen vizsgálat, tehát a tünetek után 6 nappal végzett CT vizsgálatnak a célja valószínűleg nem a bélelzáródás tényének, a bélműködés leállásának igazolása volt.

Az, hogy a CT eredmény nem írt le konkrétan semmit jobb oldalon, ahol a nagymamájának szintén volt fájdalma, nem azt jelenti, hogy rosszul nézték a képet, hanem azt, hogy a lap szerint terjedő, tehát a hashártyát laposan beszűrő carcinosisnál nem lehet CT-vel sem pontosan megmondani, hogyan tapadnak össze esetleg hashártya részek, hol húzódik (vongálódik) a bél, inkább csak az látszik, hogy vastagabb a szokásosnál a hashártya a hasban. Egy bélelzáródás esetén úgynevezett bélmozgató kezelést szoktak leggyakrabban alkalmazni, hogy mozgásra, a bélsár továbbítására bírják a beleket.

A hashártya daganatos érintettsége, a carcinosis sokszor nagyon nehezen kezelhető kórkép, hiszen ilyenkor nem arról van szó, mint nagymamájánál az első alkalommal, hogy egy jól meghatározható helyen zárja el a daganat a belet, s ha ezt a szakaszt valamilyen módon kikerülik, vagy anus-prae-vel biztosítják a széklet kivezetését még az érintett bélszakasz előtt, akkor megoldódik a székletürítési probléma. A carcinózis gyakran nem egyetlen helyen szorítja el a belet (vastagbelet), hanem több helyen részlegesen beszűkíti a vékonybelet (ami 5 méter hosszan kanyarog a hasban) és/vagy a vastagbelet. Ezt a többszörös beszűrtséget, leszorítást gyakran egy hasi műtétnél sem lehet megoldani. Úgy kell ilyenkor elképzelni a hasat, hogy nem lágy, könnyen lemozduló, vékony hashártya fedi a beleket, amely jól követi az emésztés kapcsán a bélmozgást, hanem megvastagodott, megmerevedett, gyakran betonkeménnyé vált hashártyával fedetten vannak a belek, s nincs mit felszabadítani, megoperálni, kivezetni, mert az egész hasat érinti a daganatos folyamat. Lehet, hogy ez történt a nagymamájánál is.

Amennyiben az idős, legyengült betegnek fájdalmai vannak, s az életkilátásai minimálisak, lehet erős fájdalomcsillapítókat is alkalmazni, hisz ilyenkor is fontos, hogy a beteg ne szenvedjen, főleg, ha orvosilag már nem lehet érte tenni. S egy legyengült, szétterjedt daganattal küszködő betegnél eljön az a pont, amikor nem lehet mit tenni, s ezt az élet utolsó napjaiban hozott kezelési döntések érdemben már nem tudják befolyásolni, ekkor a fő cél a fájdalmak, panaszok csillapítása.

Előző levelünkben is részletesen igyekeztünk választ, illetve magyarázatot adni a kialakult helyzetre, de természetesen csak levelekre alapozva nem biztos, hogy mindenben pontosan azt írjuk le, ami a nagymamájával történhetett. Ennek visszamenőleges elemzésére, újabb felvetések, eshetőségek keresésére nem is vállalkozhatunk.

A végstádiumban, az életük utolsó napjaiban lévő emberek Ön által írt „biztatásáról” az a tapasztalatunk: a betegek általában mindenkinél jobban tudják, sejtik, érzik, hogy ők már nem lesznek ott a következő esküvőn. A betegek ezt sokszor nem mondják ki a szeretteiknek, mert ezzel akarják kímélni a biztatásra nagy energiákat mozgósító (ugyanakkor abban igazán őszintén nem hívő) hozzátartozóikat.

A kórházban történő emberi viselkedéseket nem tisztünk minősíteni. Levelei alapján orvosilag pedig annyival tudjuk lezárni levelünket: a nagymamája leírt állapotában az életének érdemi meghosszabbítását vélhetően egyik kórházban sem tudták volna elérni.

Kapcsolódó cikkek:
Gyászolók az interneten
Hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról

Előzmény:
Emphysaemas mellkas, hasnyálmirigyrák-bélelzáródás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Epekőből indult hasnyálmirigyrák? – nehéz gyász
Epekőből indult hasnyálmirigyrák?
32 évesen hasnyálmirigy nélkül – 2.
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.

Top