Bélelzáródás több helyen

Sajnos műthetetlen édesapámnak bélelzáródása van. A röntgenek szerint több helyen is. A lényeg, hogy 1 hete szájon át ürül a bélsár. Most gyomorszonda van neki betéve, hogy ne hányjon és infúzióval „életben tartják” – mondta ezt az orvos. A kérdésem mi a jövő? Meddig tartható fenn ez az állapot? 3 napja elkezdték a morfium adását is…

Tényleg mit kell még kibírnia szegénynek?

Bélelzáródás többféle módon kialakulhat a szervezetben. Ha egy nagyobb béldaganat zárja el az utat, akkor a daganat műtéti eltávolításával megoldható a probléma. Amennyiben a környezetre terjedés, a hashártya áttétek stb. miatt a műtét során azt találják, hogy nem lehet az operációval olyan állapotot elérni, hogy daganatmentes legyen a beteg, akkor is az esetek jelentős részében van lehetőség arra, hogy a daganatos bélszakaszt kikerüljék, s például egy anus prae segítségével a daganat bennhagyása mellett biztosítsák a bélsár rendszeres távozását a szervezetből.

Ahogyan levelében írja, édesapjánál más lehet a helyzet. Ha több helyen alakul ki bélelzáródás (ez lehet akár a kb. 5 m-es vékonybél területén is), akkor műtétileg nem lehet kikerülni az érintett bélszakaszt. Ilyen helyzet akkor alakulhat ki, ha a hashártyán sok daganat jelenik meg, teljesen beszűri azt, s a beleket borító hashártya így akadályozza a belek mozgását. Amennyiben nagyon kiterjedt ez a folyamat, akkor egy esetleges műtétnél a sebész például azt is láthatja, hogy kemény, tömött szövet borítja mindenhol a beleket a szokásos vékony, lágy, rugalmas hashártya helyett. Mivel ebben az esetben a daganat szétterjedése okozza a betegséget, daganatellenes terápia elvi megkísérlésével lehetne próbálni segíteni, de egy elesett állapotú, bélleállásos, táplálkozni képtelen betegnél nem adható kemoterápia, és igazából nem is várható tőle eredmény.

Nem tudjuk megjósolni, hogy mennyi ideig tarthat ez a visszafordíthatatlan állapot, és nem tudjuk megjósolni azt sem, hogy az állapot rosszabbodásával párhuzamosan még milyen újabb tünet jelentkezhet.

A megfelelő fájdalomcsillapítás fontos, hogy a betegnek „minél kevesebbet kelljen kibírni” az élete utolsó napjaiban, s ezt, amint írja, el is kezdték az orvosok. Ahogyan bármely betegségnél (például egy kiterjedt szívizomelhalás miatt infarktusnál is) kialakulhat olyan helyzet, hogy nem visszafordítható a folyamat, a daganatos betegségeknél is kialakulhat ilyen állapot. Ilyenkor orvosilag a tünetek megfelelő enyhítése az egyik legfontosabb feladat a folyadékpótlás, kalóriapótlás mellett. A fájdalomcsillapító(ka)t úgy kell adagolni, szükség szerint a dózist emelni vagy váltani, ahogyan a szükség megkívánja.

A család ilyenkor legtöbbször a tehetetlenség érzését éli át a búcsúzás fájdalma mellett. A betegnek, akkor is ha aluszékony vagy nincs is mindig magánál, még érzékelhető lehet, hogy a családtagjai ott vannak-e mellette, hogy amikor ébren van, lát-e maga körül ismerős és számára fontos arcokat.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bélelzáródás daganat miatt
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Bélelzáródást okozó nyirokcsomók
Bélelzáródás veszélyei

Top