Bélelzáródást okozó nyirokcsomók

Édesanyám nyirokrendszerében rákos sejteket diagnosztizáltak. Egy vagy több nyirokcsomó bélelzáródást okoz. Az orvos a műtétet (nem tudom mi okból) nem javasolja, hashajtókat írt fel. Napról-napra kevesebbet tud enni Édesanyám, ha eszik is, kihányja. Ebből kifolyólag egyre gyengül. Azt szeretném megtudni, hogy mit ehetne? Miben segíthetnék neki?

Leveléből nem derül ki, hogy pontosan milyen eredetű daganata van édesanyjának. Ha a hasban kiterjedt daganatos szóródás van a hashártyán vagy a nyirokcsomókban, akkor csak teljes bélelzáródásnál kísérlik meg a műtétet. Amennyiben több szinten van elzáródás a bélben, azt nem biztos, hogy műtéttel meg lehet oldani, ezért inkább a folyamatos bélmozgatással igyekeznek biztosítani a salakanyag kiürülését a szervezetből.

Természetesen a pontos okot, hogy az orvosok miért nem javasolnak műtétet az édesanyja esetében, csak tőlük érdeklődheti meg, s egy ilyen beszélgetés az egyéb kilátások ismerete miatt is fontos lehet.

Meg lehet próbálni az orvos által is rendelhető, magas kalóriatartalmú gyógytápszerek adását, s ha a hányások tartóssá válnak, akkor infúziós folyadékpótlásra is szükség lehet. Ebben az édesanyját kontrolláló orvos vagy a háziorvos tud Önöknek segíteni.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Bélelzáródás veszélyei
Nyirokcsomódaganat és DD víz

Top