Bélrák, bélelzáródás (jelige: sürgős segítség)

Sajnos nem találtam megoldást a problémánkra, ezért leírom. Édesanyámat 1,5 héttel ezelőtt erős kivérzéses állapotban vitte el a mentő besárgulva, a végbelénél vérzett igen erősen. A kórházban vizsgálatok után közölték, hogy vastagbélrákja van máji áttétekkel, és a bélelzáródás elkerülése végett gyors műtétre van szükség.

A „gyors” műtétre várva kapott 3 nap múlva egy bal oldali stroke-ot. Ez miatt a teljes bal oldala lebénult, de a tudata teljesen, 100% tiszta! Ez miatt jelenleg nincs műthető állapotban. Házi betegápoló szolgálat segít az ellátásában. Mivel az ellátási körülmények nagyon-nagyon nem voltak jók, tegnap hazahoztuk. Mivel a kórházban töltött idő alatt is mi (a gyerekei) etettük, fürdettük, forgattuk stb., ezért döntöttünk a hazaszállításról.

Most nem tudjuk, hogy pontosan mit ehet, hogy a bélelzáródást elkerüljük, mivel a daganata a vastagbélen belül van, és igen nagy. A tükrözésnél nem tudták elvezetni mellette a műszert, hogy feljebb is meg tudják vizsgálni a bél állapotát. Várom segítségüket a javasolt étrenddel kapcsolatban!

Könnyű vegyes étrend javasolható, ami nem tartalmaz túl sok rostot (pl. káposztaféléket, hüvelyeseket stb). Gyógytápszerek adását is meg lehet próbálni, ezeket például onkológus rendelheti receptre is, illetve javasolhatja, s javaslata alapján a háziorvos is felírhatja.

Előrehaladott daganatoknál gyakoriak a trombózisok, embóliák, s édesanyjánál is valószínűleg a kiterjedt daganatos betegség okozta a véralvadási rendszer egyensúlyának véralvadás irányába történő eltolódását, majd a valószínűleg agyi embólián alapuló stroke (és nem agyvérzés) kialakulását.

Mivel sokféle betegség befolyásolja jelenleg az édesanyja állapotát, fontos, hogy a háziorvosukkal is vegyék fel a kapcsolatot, s tőle az akár néhány naponként változó helyzetben is kaphatnak tanácsot hozzátartozójuk ellátására. Nagyon fontosak a tüneti kezelések is, mindenekelőtt a fájdalomcsillapítás: a fájdalomcsillapításra valamennyi orvosnak teljes körű felhatalmazása van, így ebben is tud a háziorvos segíteni.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Hogyan diagnosztizálhatják az áttétes bélrákot?
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bélelzáródás több helyen
Bélelzáródás daganat miatt
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Bélelzáródást okozó nyirokcsomók
Bélelzáródás veszélyei

Top