Bélrák kockázata (jelige: Hasi ultrahangos szűrés)

Munkahelyemen lehetőség van hasi ultrahangos vizsgálatra. Már 1 vizsgálaton részt is vettem, negatív eredménnyel. Számomra meglepő volt, hogy a bélrendszert is vizsgálni tudták ezzel a módszerrel (a leletben az szerepelt: megvastagodott bélszakasz nem mutatható ki).

Az lenne a kérdésem, hogy megbízható-e ez a módszer a béldaganatok vizsgálatára is vagy rizikócsoportba tartozó egyéneknél mindenképpen a béltükrözést ajánlják. Sajnos a férjem nagymamája és egy nagynénje 50-60 évesen hunytak el vastagbélrákban. A férjem egyébként most 34 éves, és sajnos vannak emésztési panaszai, de gyomorfekélyt nem diagnosztizáltak nála.

Az UH-vizsgálat a bélrendszer rákszűrésére nem alkalmas.

Amint arra a szűrésekről szóló rovatunkban is kitérünk, a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a vastag- és végbélrákok a jól szűrhető daganattípusok közé tartoznak. A szűréseket 40-50 éves kortól tanácsos elkezdeni, ám amennyiben a családban halmozott előfordulás jelentkezett vagy valamelyik felmenőnél fiatalabb korban fordult elő béldaganat, akkor a rendszeres szűrésre akár ennél fiatalabb korban is sor kerülhet.

A béltumorok előfordulásának esélye az életkor előrehaladásával emelkedik, az elhízást vagy a daganat korábbi családi előfordulását éppúgy kockázati tényezőnek kell tekinteni, mint a polipok – a vastagbél és végbél falának jóindulatú daganatainak – jelenlétét a szervezetben.

Egy-egy fizikális rutinvizsgálat kellemetlensége össze sem hasonlítható azzal az egészség-, illetve gyógyulás- és élethozadékkal, amely általa nyerhető.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Milyen tünetek utalhatnak vastag- és végbélrákra?
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Kételyek az ultrahangról

Top