Bélrákok kockázata (jelige: Rizikófaktor)

Családunkban sajnos min. 2 generációban fordult elő gyomor-, ill. vastagbélrák, ezért elég nagy a rizikófaktor, hogy mi is megbetegszünk. Két kérdésem lenne a szűréssel kapcsolatban: hol lehet szűrésre jelentkezni? A másik kérdés a szűrővizsgálattal kapcsolatos: nem egy véleményt hallottam arról, hogy maga a szűrővizsgálat – és itt most a különböző endoszkópos vizsgálatokra gondolok – váltotta ki, talán pontosabban segítette elő tumorok kialakulását. Értsd: ha nem bolygatják meg a környezetet, talán ki sem alakul. Én nem értek hozzá, ezért nem szeretnék erről véleményt nyilvánítani, az Önökére azonban kíváncsi lennék.

Maga az endoszkópos vizsgálat nem vált ki daganatot.

Szűrésre a háziorvosánál jelentkezhet, ez általában megfelelő diéta mellett elvégzett széklet-vér vizsgálatból áll. Fontos a családi előzmények részletes rögzítése is, illetve az, hogy milyen típusú gyomorbélrendszeri daganatok alakultak ki a családban, s az érintett családtagokat megelőzően kezelték-e valamilyen bélbetegséggel.

Amennyiben indokolt, 50-60 éves kor körül történik egy vastagbél tükrözés (úgynevezett kolonoszkópiás vizsgálat), ha ekkor polipo(ka)t észlelnek, azokat általában eltávolítják. A polipok szövettani feldolgozása döntheti el, hogy a továbbiakban van-e szükség tükrözésekre, illetve ha igen, arra milyen gyakorisággal kerüljön sor – ezt általában gasztroenterológus szakember határozza meg.

Gyomortükrözéses vizsgálatra panaszok esetén kerül sor, amennyiben kóros elváltozás található a gyomorban, abból szövettani mintavétel történik, s a további teendőket ez határozza meg.

Vastag- és végbélszűrés
A béltükrözés (colonoscopia)

Top