Béltükrözés és a CT veszélyei (jelige: CT)

Az lenne a kérdésem, hogy a CT-nek mennyire káros sugárdózisa van? Ultrahangon találtak a vastagbelemben valamit, és az orvos tükrözésre akar elküldeni, mivel még csak 22 éves vagyok és nem tenne jót a petefészkemnek, vagy nem lehetnék CT után terhes. Igaz ez, hogy ez ennyire komoly sugárdózist ad? Csak mert nagyon irtózom a tükrözéstől.

A CT nem ad olyan világos képet a vastagbél belső szerkezetéről, mint megfelelő előzetes béltisztítás után egy tükrözéses vizsgálat. Annak ellenére igaz ez a megállapítás, hogy ma már ismert az úgynevezett virtuális colonoscopia vizsgálat, amelynél a levegővel alulról felfújt belet vizsgálják CT-vel. Ugyanakkor, ha valami gyanúsat találnak a CT vizsgálaton a bél vonatkozásában, akkor a tükrözés, illetve ha szükséges, a szövettani mintavétel ebben az esetben sem elkerülhető.

A CT vizsgálatok jelentenek sugárterhelést. Erre indokolt esetben szükség lehet (pl. egy koponyasérült akut CT vizsgálatánál), de az Ön esetében egyrészt a sugárterhelés elkerülése miatt, másrészt amiatt, mert biztosabb diagnózishoz lehet jutni a colonoscopiával, mi is ez utóbbit javasolnák.

Kapcsolódó cikkek:
A béltükrözés
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top