Bilirubin szint: mennyi lehet a maximum?

Több levelet írtam már Önöknek, köszönöm az együttműködésüket. Még küzdünk, de komoly dilemma merült fel családon belül. Az orvosok elmondták a várható hátralévő időt. Ebben lehet hinni, vagy lehet küzdeni. Mi az utóbbit választottuk. Többszörös áttétek vannak, a máj a kritikus. A bilirubinszint nagyon magas. Most 527, a normál 28 helyett.

A párom nagyon sárga, de dolgozik, bár fáradékony, minőségi életet élünk. Felmerült egy drén beültetés lehetősége, amely a szint befolyásolja, tünetet kezel, de nem gyógyítja a daganatot. A család egyik része ellene van, ne kelljen újabb fájdalomcsillapítókat szedni, lógó tasakkal katedrára állni az egyetemen, vagy végleg befejezni a munkát. A másik része naponta mondja, hogy a magas bilirubinszint miatt a jelenleg alkalmazott homeopátiás módnak, amelyről mindenki egységesen hiszi a családban, legfőképpen maga a beteg, hogy hat, és az ultrahang is ezt erősíti, nem lesz ideje kifejteni jótékony hatását, mert a magas bilirubin szint miatt meghal.

A legfontosabb kérdésem: Melyik a legmagasabb bilirubin szint az információik szerint, amit élő emberen mértek?

A második, hogy az önök álláspontja szerint a magas bilirubin szint, mint tünet, okozhat-e halált? Azzal hogy az alapbetegség, aminek ez a tünete mivel járhat, teljesen tisztában vagyunk. De nyújthat-e életet a drén, adhat-e időt, még ha rosszabb minőségben is?

Nagyon köszönöm a sok segítséget! Kérem, hogy az első kérdésre egy konkrét számot segítsenek nekem keresni.

Azt feltételezzük, hogy amennyiben drént (draint) akarnak beültetni, akkor a sárgaság részben vagy teljesen azért alakult ki, mert a májból történő epeelfolyást akadályozza valamely, a májkapuban kialakult, s ott az epevezetéket elszorító daganat.

A drén tüneti megoldás, valóban segíthet a sárgaság mélységének csökkentésében bizonyos helyzetekben (ha nem a májáttétek és a májelégtelenség miatt alakult ki a sárgaság). Gyakran a sárgaság (icterus) bőrviszketéssel is jár együtt, s a sárgaság csökkenése mérsékelheti ezen tünetet is. A drén ugyanakkor érdemi túlélés növekedést nem eredményez, tehát nem nyújthat életet.

Nem tudunk olyan adatot mondani, hogy melyik a legmagasabb bilirubin szint, amelyet élő emberen mértek. Többszörös májáttéteknél 1000-hez közeli értékek is előfordulnak, de májáttétek miatti visszafordíthatatlan májelégtelenség kialakulhat alacsonyabb értékek mellett is.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét, kezeléseken túl
Májáttét, átjárhatatlan epeút, sárgaság
Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium
Májáttét
Vastagbélrák, sárgaság
Májáttét és sárgaság

Top