Bizonytalan eredetű végbélrák (jelige: kétség)

A lelet: két particulumban, a felszíni hám alatt, azzal összefüggést nem mutatva egy-két szabálytalan, kissé vongált daganatos mirigy, és e mellett az egyikben néhány discoheziv sejt látható, melyek megnagyobbodott, szabálytalan magokkal bírnak. A kép alapján nagyobb valószínűséggel nem primer vastagbélrákról, hanem egyéb daganat vastagbélre terjedéséről van szó. Az elvégzett PSA immunhisztokémiai reakció ezekben a sejtekben negatív festődést mutat, így a prostata eredetet igazolni nem sikerült.

DIAGNÓZIS: Adenocarcinoma. M8140/3 Nagyobb valószínűséggel nem primer vastagbélráknak felel meg. A prostata eredetet az elvégzett immunhisztokémiával igazolni nem sikerült, bár egyértelműen ki sem zárható.

CT LELET: D13.40 Máj jóindulatú daganata. A heparban egyik fázisban sem látható körülírt kóros eltérés, ill. kóros kontraszthalmozás. A pancreas, lép, mellékvesék kóros eltérést nem mutatnak. A vesék normál nagyságúak és szerkezetűek. A hasi aorta scleroticus, a vesék síkjában készült szeleteken a paraaorticus régióban néhány 5-10 mm-es nyirokcsomó látható. Hólyag normál falvastagságú, a prostata kissé nagyobb, homogén, a vesicula seminalisok kissé nagyobbak, hypodensek. A rectum tágult, a lument bal oldalon itraluminalisan növekvő, a lument excentrikusan szűkítő elváltozás látható, mely a sagittalis felvételeken kb. 6 cm-es hosszúságú szakaszon észlelhető. A perirectalis zsírszövet köteges densitás emelkedést mutat, mely a zsírszövet infiltratiojára utal és több apró nyirokcsomó figyelhető meg. A musculus levator ani mindkét oldalon normál szélességű, valószínű ezek nem infiltráltak. Jobb oldalon az arteria iliaca externa mellett látható egy 6 mm-es és néhány ennél kisebb nyirokcsomó.

A leleteket olvasva kétségeink vannak. Mondták már, hogy végbélrák és műtét. De lehet, hogy mégse? Ha igen, honnan indulhat? Labor teljesen negatív.

Az orvosoknak is vannak kétségeik: nem abban, hogy a végbél területén van egy rosszindulatú daganat, hiszen a levele elején részletesen leírt szövettani lelet is rosszindulatú daganatra utal.

Ugyanakkor a részletes szövettani értékelés alapján a vizsgálatot végző patológus szakorvos felveti annak a lehetőségét, hogy nem elsődleges végbélrákról van szó (vagyis a végbél saját szövetéből, nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatról), hanem valamely a végbelet is megtámadó, de máshonnan induló daganatról. Immunhisztokémiai vizsgálatot végeztek annak eldöntésére, felmerül-e, hogy az elsődleges daganat a prosztatában van (amely közvetlenül a végbél mellett helyezkedik el), de ahogyan a lelet írja, a prosztata eredetet sem sikerült igazolni.

A CT lelet felveti, hogy a végbél környéki zsírszövetet is lehet, hogy infiltrálja, azaz beszűri a daganat, de ezt biztosan csak az onnan eltávolított anyag részletes szövettani feldolgozása alapján lehet kimondani. A hasi-kismedencei vizsgálat ugyanakkor nem ír le biztosan igazolható távoli áttétet (például a májban),  s feltételezhetően történt a mellkasról is képalkotó vizsgálat (röntgen).

A beteg kórelőzménye, az egyéb vizsgálati leletek és a rosszindulatú  daganatot alátámasztó szövettan ismeretében javasolják azt az orvosok, hogy a végbélben biztosan jelenlévő rosszindulatú tumor és a környező zsírszövet, nyirokcsomók eltávolítása javasolt. Ezek ismételt részletes feldolgozása közelebb vihet ahhoz a kérdéshez is, hogy valóban máshonnan indul-e ki a betegség. Szövettanilag igazoltan végbél eredetű rák esetén a műtét előtt javasolhatnak 5 hetes sugárkezelést, és ezt követően kb. 6 hét elteltével kerül sor a műtétre.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top