Biztos a petefészekrák? (jelige: fiamma)

Anyukámnak a tumormarkerja 4300 lett és víz van a hasüregében. Az orvos azt mondta, rosszindulatú petefészek daganata van. De ez hogy létezik, ha 7 hónapja volt rákszűrésen és minden rendben volt? Biztos hogy rákja van?

Levelében nem írja meg pontosan, hogy melyik tumormarker emelkedésről van szó, de feltételezzük, hogy a CA-125-ös érték emelkedett ilyen nagyon magasra (amelynek a normál értéke a legtöbb laboratóriumban 30 körül van). A rákszűrés feltételezzük, hogy méhnyakrák szűrés volt, amikor a méhszájat, méhnyakat vizsgálják citológiai vizsgálat segítségével, és az ott lévő sejteknél igyekeznek kizárni a rosszindulatú elfajulás lehetőségét.

Ekkor nőgyógyászati vizsgálat is történik, úgynevezett bimanuális, két kézzel végzett vizsgálat. Amennyiben ekkor csak egy borsnyi-borsónyi daganat van a petefészekben, azt ennél a vizsgálatnál tapintással nem lehet észrevenni, de ha kifejezetten gyors osztódású daganatról van szó, akkor 7 hónap alatt kialakulhatnak a hashártyán olyan rizsszemnyi áttétes gócok, amelyek ilyen esetben szerepet játszanak a hasüregi víz kialakulásában.

Arra a kérdésre, hogy biztos hogy rákja van-e, szövettani vizsgálattal, vagy a hasi folyadék citológiai vizsgálatával lehet választ adni. Amennyiben a CA 125-ös tumormarker érték emelkedett többezres értékre, akkor sajnos kicsi az esélye, hogy ennek hátterében jóindulatú folyamat álljon.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Rákkutatás a betegek részvételével
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák, kétszeri műtét
Petefészekrák, bizonytalan diagnózis

Petefészekrák, sürgős műtét

Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top