Bőrdaganat utáni teendők (jelige: Sz. Béla 27)

Édesapámnál szövettani vizsgálatánál carcinoma planocellulare intraepitheliale cutis, invasiv nem idült lobsejtes beszűrődést állapítottak meg. Először a lábán volt bőrelváltozás, kb. másfél évvel ezelőtt jelentkezett. A bőrgyógyászaton ekcémára kezelték, de ez nem hozott eredményt. A most már nagyobb kiterjedésű foltok a karján és lábán láthatók. Kérem tájékoztasson a betegségről és a teendőkről. Segítsenek abban is, hogy a leghatékonyabb megoldást hol és kitől várhatjuk.

A bőrben rosszindulatú daganatot találtak, ezért édesapjánál rendszeres bőrgyógyászati kontrollra lesz szükség. Amennyiben van önökhöz közel kifejezetten daganatos betegségekkel foglalkozó bőrgyógyászati rendelés (onkodermatológiai központ), azt is felkereshetik.

Levele alapján nem lehet megállapítani, hogy az édesapja karján és lábán lévő foltok pontosan milyen elváltozások és van-e velük teendő – erről is a bőrgyógyász nyilatkozhat. Az életkor előrehaladtával ugyanis megszaporodnak a bőrön a többnyire jóindulatú, úgynevezett időskori bőrelváltozások, amelyek egy része elfajulhat, és rosszindulatúvá válhat, ezek miatt is szükséges a bőrgyógyászati ellenőrzés. A kontrollok még akkor is indokoltak, ha a bőrdaganatok jelentős részére (kivéve a melanomákra) igaz, hogy szinte alig van áttétképződési hajlamuk, és a rosszindulatú bőrdaganat teljes eltávolítása (szakszóval: az épben történő kimetszése) az esetek túlnyomó többségében gyógyulást eredményez.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bazaliomák és gyanús elváltozások
Eltávolított bőrdaganatok
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top