Bőrrák, Dubreuillh, mennyire sürget az idő?

Édesanyám hat hete volt bőrgyógyásznál egy aszimmetrikus, lassan növekvő folt miatt (ami korábban pigmenthiányos terület volt), ami a bal felkarján volt. Ezt három hete leszedték 3 vagy 5 centis biztonsági mezővel, és három héttel a műtét után volt csak meg a szövettani, de nem látta még, és az orvossal sem konzultált, csak telefonon – mivel az érintett orvos az Onkológiai Intézetben csak szerdánként 9-11-ig rendel, és most szerdán tudta meg telefonon, hogy rosszindulatú, és nem sikerült egészben kimetszeni (ill. még műtét szükséges) és aznap be lehetett volna menni a részletekért, de már nem ért volna be a város másik részéről anyukám.

Az orvos azt mondta, hogy jövő szerdán beszélhetnek részletekről, vagy akár lehet, meg is műti, de mindkét opció esetén fontos tudni, hogy ezután ő három hét szabadságra megy.

Nagyon tanácstalan anyukám, és a szövettanit se láthatja a lehetséges legközelebbi konzultációig – és talán újbóli beavatkozásig, aminek nem lesz ideje mérlegelni a következményeit, ill. nem lesz ideje, lehetősége megvitatni azt más szakemberrel. Attól fél, hogy így az eddigi beavatkozással már bejuthattak a véráramba sejtek.

És mindeközben telik az idő, és az ő első diagnózisa alapján Dubreuilh, vagy SSM, ami talán melanóma, tehát nem jó a prognózis, ha visszarendelik.

És ezek után mit lehet műteni, még ott a környéket, vagy rögtön a nyirokmirigy jön? Illetve nincs erre valami humánusabb megfestéses módszer, ami vágás nélkül fényt derít arra, hol és milyen alakzatban vannak a műtét helye körül szóródva a sejtek?

Ha nem műtteti meg magát a továbbiakban, az a lehető legrosszabb választás?

Amennyiben nem az épben történt a kimetszés, azaz maradt vissza az elváltozásból, s valóban rosszindulatú daganatról van szó, például felszínesen terjedő melanómáról (SSM: Superficialis Spreading Melanoma), akkor egy nagyobb sebészi kimetszéssel lehet elérni azt, hogy a teljes daganatos terület kimetszésre kerüljön.

Fontos lenne azt is tudni képalkotó vizsgálatok nyomán, hogy nincs-e távoli áttét más szervekben, illetve hogy a környéki (pl. hónalji) nyirokcsomók nincsenek-e (daganatosan) megnagyobbodva. Nem valószínű, hogy most nyirokcsomó eltávolító műtétre gondoltak, mert arra általában nem ambuláns rendelésen kerül sor.

Az, hogy az Önöket ellátó orvos jelenleg szabadságra megy, azt is jelentheti, hogy más orvos folytatja az Ön édesanyjának az ellátását. Tekintettel arra, hogy több kérdés is felmerült Önben, Önökben, hasznos lenne, ha a szerdai orvosi konzultációra Ön is elkísérné az édesanyját, összeírnák a kérdéseket, hogy semmi ne maradjon ki, és segíthetne neki a kapott felvilágosítás alapján hatékonyan és alaposan tájékozódni, mérlegelni a lehetőségeket.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek

Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Melanoma stádiuma a szövettan alapján
Melanoma 23 évesen
Anyajegy és fájdalom melanoma után
Melanoma, majd vesetumor
Melanoma malignum: negatív leletek
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma: áttétek agyban, tüdőben

Top