Bőrrák terápiája (jelige: Nap nélkül)

Édesanyámnál a napokban műtéti eljárással a combtájékon bőrdaganatot távolítottak el, melynek szövettani vizsgálata alapján a következő diagnózist állították fel: Carcinoma basosquamosum cutis extremitatis inferioris dextri.

A diagnózis szintén említi, hogy ez a fajta bőrrák a basaliomákhoz besorolható malignoma és metastatikus potenciájú. Ugyanakkor mármelyik szakirodalmat tanulmányozva a basaliomák a legkevésbé hajlamosítanak áttétek kialakulására és jók a túlélési esélyei. Mi az igaz?

A műtét és a diagnózis után nem kell további vizsgálatokra menni? A bőrgyógyász csak annyit mondott, hogy 3 hónap múlva menjen kontrollra. És addig? Addig semmilyen terápia? Lehet, hogy elvesztegetünk értékes időt? Hogyan segíthetek Neki megtalálni a személyre szabott gyógymódot, amivel még sokáig magunk között tudhatjuk Őt? Milyen életmódváltással vagy alternatív kezeléssel próbálkozzunk?

A carcinoma basosquamosum egy kevert típusú rosszindulatú daganata a bőrnek. A basaliománál időnként kedvezőtlenebb a kimenetele. Az esetek egy részében áttétet képezhet, azonban ennek kialakulásához általában a szervezet immungyengeségét kiváltó társbetegségek (pl. vérképzőrendszeri és autoimmunbeteségek) járulnak hozzá.

Amennyiben a sebészi kezeléssel a teljes daganat eltávolítható, megelőzésként nem szükséges semmiféle speciális kezelés. A rendszeres, kezdetben negyedévenkénti, majd későbbiekben félévente esedékes kontrollvizsgálaton kívül egyéb teendőt nem igényel.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top