Bőrtumor eltávolítás, szövettani lelet értelmezés

Édesanyám válláról tumort távolítottak el, szeretném ha laikus számára is érthetően elmagyaráznák a szövettani leletben foglaltakat.

Makroszkópos leírás:
6×4,5 cm-es babérlevél alakú bőrkimetszés, melynek centrumában egy 33 mm legnagyobb kiterjedésű, félgömbszerűen előemelkedő szürkés-barna képlet látható. Metszéslapokon szürkés-fehér rugalmasan tömött noduláris megjelenésű, felszínen szaruszerű, kéregszerű anyag látszódik.

Mikroszkópos leírás:
Bőrkimetszést látunk, centrumában félgömbszerűen előemelkedő területtel. A képlet felépítésében köteges-fészkes szerkezetű, valamint nagyrészt szolid struktúrákat alkotó epitheloid karakterű sejtek vesznek részt. A daganatsejtek atypusos melanocytáknak felelnek meg, melynek magja nagy, pleomorph, hyperchrom, centrális prominens eosinophil nucleolust viselnek, a cytoplasma eosinophil. A daganatsejtek kis részében finom granuláris, máshol durva rögös malanin pigment észlelhető. Osztódásokat, közöttük atypusos formákat gyakran látunk, számuk 10 nagy nagyítású látótérnyi területen a 25-öt meghaladja. A tumor a subcutan zsírszövetben terjed, legnagyobb mélysége 21,40 mm, mely a resectios szélt 0,20 mm-re közelíti meg. Az oldalsó resectios szélek távolsága az indított blokkokban 12 mm. A tumor növekedése vertikális. A felszínen hosszú szakaszon kifekélyeződés észlelhető, valamint a tumor állományában necroticus területek figyelhetők meg. Regresszív jelenségeket nem látunk.

A tumort infiltráló lymphocyták száma csekély. A szövetmetszetekben érinvasio vagy perineuralis terjedés nem figyelhető meg. Residualis naevus nem látható.

Kiegészítő immunhisztológiai vizsgálatokat végeztünk: a daganatsejtek HMB-45, S-100 és Melan-A ellenes intitesttel pozitív reakciót mutattak ki. A látott szöveti kép nodularis megjelenésű, vertikális növekedést mutató melenoma malignumnak felel meg.

Kórszövettani dg.:
Melanoma malignum, Clark V, Breslow 21,40 mm. C436

Rosszindulatú bőrdaganatról van szó, festéksejtes rosszindulatú bőrdaganatról, amelyet malignus melanomának, melanoma malignumnak neveznek. A melanociták olyan sejtek, amelyek melanint (festékszemcséket) tartalmaznak, s ennél a daganatnál ezekből a sejtekből indul ki a rosszindulatú folyamat. Az eltávolított daganat nagynak tekinthető, nemcsak a 33 mm-es legnagyobb külső átmérője miatt, hanem a vastagsága miatt is, ami 21,4 mm.

A Clark és Breslow értékeknek a melanoma stádiumbeosztásában van szerepük. A Breslow tulajdonképpen a daganat vastagságára utal, a korai stádiumú melanomák gyakran 1 mm-nél vékonyabbak, ez a daganat ennek több, mint hússzorosa. A vertikális növekedés, amit ebben a szövettani leletben említenek, függőleges, mélybe irányuló növekedést jelent. (Vannak olyan melanomák, amelyek horizontálisan, lap szerint terjednek inkább.)

Általánosságban az mondható melanománál, hogy annál jobb, minél kisebb a Clark besorolás. Egy melanoma Clark stádiuma I-II-III-IV-V lehet, ebben a beosztásban tehát egy V-ös Clark stádiumú (legelőrehaladottabb, „legrosszabb” stádiumú) bőrdaganatról van szó.

Ez a daganat jelentős osztódási aktivitást mutat, vagyis gyors növekedésre hajlamos, ezt jelzi a mikroszkóp látóterekbe látható osztódások száma. A daganat kimetszése a lelet szerint az épben történt, vagyis ennek a daganatos gócnak egy darabkája sem maradt a betegben, de egyik helyen a kimetszés vonala nagyon közel van a daganathoz (0,2 mm távolságra a mikroszkópos vizsgálat szerint).

Rossz prognosztikai jelnek tekinthető, tehát kedvezőtlen kilátásokat takar a daganat vastagsága és Clark stádiuma mellett, hogy kifekélyesedett daganatról van szó.

A további teendőket nemcsak ez a szövettan határozza meg, hanem a további vizsgálatok eredményei, pl. hogy a nyirokcsomókban, vagy más szervekben vannak-e olyan gócok, amelyek felvetik az áttétképződés lehetőségét.

A C436-os szám a BNO kód (Betegségek Nemzetközi Osztályozása), ami azt jelenti, hogy melanoma malignum van a felső végtagon. A lelettel a további teendők megbeszélésre a daganatot eltávolító orvosnál, és/vagy melanomák kezelésében jártas bőrgyógyászaton, onkológián, onkodermatológián kell jelentkezni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma homlokon: interferon kezelés?
Superficialisan terjedő melanoma
Melanoma Clark IV, Breslow 1,15 mm
Melanoma, reaktív nyirokcsomó
Anyajegy, nem odaillő nyirokcsomó az aorta mellett
Melanoma malignum, PET CT vizsgálat
Nodularis malignus melanoma
Melanoma sebgyógyulás, Baneocin
Vadhús az anyajegy helyén?
Melanoma stádiuma szövettan alapján
Melanoma 23 évesen
Anyajegy és fájdalom melanoma után
Melanoma, majd vesetumor
Melanoma malignum: negatív leletek
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma: áttétek agyban, tüdőben

Top