CA 125 tumormarker, ciszta (jelige: ijesztő)

55 éves nő vagyok, cukorbeteg, inzulinos, kb. egy éve maradt el a menzeszem. Semmi probléma, klimaxtünet nem volt, nincs.

Most váratlanul menzesz-szerű vérzésem kezdődött, és nem akart vége lenni, sőt, egyre erősebb lett. Orvoshoz fordultam, aki beutalt kaparásra, mivel a nyálkahártya UH-n 12 mm-es volt, hogy ezt már csak ott lehet megoldani… Sürgősséggel kellett berohanni persze… Közben találtak a bal petefészkemben egy 66 mm-es, egyrekeszes, sima falú cisztát is. De mert a tumormarker CA 125 = 52 volt, így azt nem pungálták. Most idegesen várom a szövettanit. Ez a marker-érték már komolyabb veszélyt jelent? És a vérzés okáról semmit sem mondtak, lehet egy váratlan peteérés?

Bármennyire is megterhelő idegileg egy leletre, s diagnózisra várni, csak a szövettani eredmény alapján lehet a betegség jellegéről biztosabbat mondani. A CA 125 tumormarkert általában nőgyógyászati daganatos betegségekben vizsgálják. Ugyanakkor tudni kell, hogy a tumormarker eredmény nemcsak rosszindulatú betegségben emelkedhet meg, hanem akár jóindulatú folyamatokban és gyulladásokban is. Egy emelkedett tumormarker értékből még nem lehet betegséget diagnosztizálni, a szövettani vizsgálat eredményére mindenképp szükség van ahhoz, hogy állást lehessen foglalni.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA 125 tumormarker eredménye
CA-125 és hasi folyadék
CA-125 tumormarker értéke
Emelkedett tumormarker érték
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker

Top