CA 125 tumormarker eredménye (jelige: johny)

CA 125 eredményem: 95.00 U/ml. Ez az érték mit jelent?

Először is azt kellene tudni, hogy ez az érték normál határokon belül van-e, de ehhez ismerni kellene annak a laboratóriumnak a normál határértékeit a CA 125 vizsgálat vonatkozásában, ahol a vizsgálatot végezték. Ez kiderülhet a nyomtatott leletből is. A legtöbb laboratóriumban a felső határérték ennél alacsonyabb (pl. 35 vagy 40), tehát itt valószínűleg egy normálisnál magasabb értékről van szó.

Másodszor is tudni kellene, hogy akinél ezt a vizsgálatot végezték, milyen ismert betegségben szenved. A CA 125 vizsgálatot tumormarker vizsgálatnak is nevezik, mert gyakran a nőgyógyászati daganatoknál, különösen a petefészekráknál emelkedik meg az értéke, ugyanakkor nem daganatos nőgyógyászati betegségekben is megemelkedhet a szintje.

Amennyiben ez nem az első CA 125 tumormarker vizsgálat, akkor a leletek értékelésénél az is fontos lehet, hogy milyenek voltak a korábbi értékek (s azóta milyen változások, kezelések történtek). Mást jelent a lelet, ha egy áttétes petefészekrákos betegnél a kemoterápia hatására a korábbi esetleg több százas nagyságrendű érték csökkent 95-re, és mást jelent, ha egy olyan, pl. nőgyógyászati daganattal operált betegnél, akinél a korábbi eredmények normális határok között voltak, emelkedett meg most ez az érték. Utóbbi esetben az orvos valószínűleg kontroll tumormarker vizsgálatot, majd ha az is magas, részletesebb kivizsgálást javasolhat annak érdekében, hogy tisztázni lehessen, mi áll az emelkedő tumormarker háttrében.

Tehát csak egy laborlelet alapján nem lehet megmondani, hogy ez az érték mit jelent, mert ez a körülményektől függ. A lelettel kapcsolatban attól az orvostól kaphat részletesebb felvilágosítást, aki javasolta ennek a vizsgálatnak az elvégzését.

Kapcsolódó cikk:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Petefészekrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA-125 és hasi folyadék
CA-125 tumormarker értéke
Emelkedett tumormarker érték

Top