CA 15-3 szerint mellrák?

A bal mellben csomót tapintok kb. fél éve. Nőgyógyászati vizsgálaton az orvos azt mondta, hogy mirigyes szerkezetű az emlő. Mellultrahang szerint egy gyulladásos folyamat. Erre javasoltak fekete nadálytő krémet és napi 400 mg E vitamint. A tünetek másfél hónap elteltével sem múltak el. Maga a csomó fáj, a hason alvás szenvedés. CA 15-3 tumormarker értéke 22,1 U/ml. Mammográfiát nem akarnak sehol csinálni, mert 27 éves vagyok.

Kérdéseim:
A három vizsgálat eredményeit figyelembe véve elméletileg lehet-e a csomó daganat (akár jóindulatú, akár nem)? Milyen további vizsgálatok tisztázhatják ezt pontosan?

Mammográfiát azért nem javasolnak, mert a fiatal, tömöttebb emlő esetében az nem elég jó felbontású, nem elég érzékeny vizsgálat. Ezért történt Önnél is emlő ultrahang. A tumormarker eredmény önmagában nem értékelhető, mert az, hogy ez az érték normál vagy kóros-e, az adott labor normálértéke alapján lehet csak megmondani. Ugyanakkor többször leírtuk ezen az oldalon is, hogy még egy önmagában megemelkedett tumormarker sem jelent biztosan daganatos folyamatot, mert ezek az anyagok normálisan is előfordulnak a szervezetben, s értéküket nemcsak rákos folyamat emelheti meg. (Máskor pedig rákos folyamat ellenére sem emelkedik a tumormarker.)

Elméletileg soha nem zárható ki, hogy jó- vagy rosszindulatú daganat van az emlőben, de a jelenleg elvégzett vizsgálatok nem ezt mutatják. Amennyiben panaszai fennállnak, kontrollvizsgálatokra szükség lehet, elsősorban az emlő ultrahang vizsgálatára. Bizonyos esetekben, ha felmerül a gyanúja jó- vagy rosszindulatú daganatnak, és jól körülírt az elváltozás, akkor tűszúrással sejteket vehetnek ki a gyanús területből, s citológiai vizsgálatot végezhetnek. Ekkor az eltávolított sejteket mikroszkóp alatt vizsgálva értékelik, hogy milyen típusú sejtek láthatók.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Mellrákszűrés: nők ezreit menti meg évente
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2 emlőrák, emelkedő CA 15-3
CA 15-3 tumormarker emelkedése
Csontáttétes emlőrák, emelkedő CA 15-3 tumormarker
Mellműtét utáni CEA értékek

Top