CA 15-3 tumormarker emelkedése (jelige: andrea)

39 éves vagyok, 2008 decemberben műtöttek emlőrákkal, korai stádiumú, áttétmentes daganat volt, viszont agresszív, GradeIII-as. Kemó, irrad. kezelésekkel jelenleg hormonterápiát kapok. Aktuális képalkotóim negatívak, ennek ellenére emelkedik a CA 15-3 marker, most 43,2 (Ref. Tart.: max. 25). Egyébként mindig is a felső határt súrolta.

Kérdésem az lenne, hogy ezt (onkológusom elmondása szerint) tényleg okozhatja-e bármiféle gyulladás a szervezetben? Jelenleg egy kis lumbágós panaszokkal küzdök, néha még aludni sem tudok tőle. Például ez okozhat -e ilyen marker emelkedést? Ha nem, akkor önök szerint mi lehet az oka? Természetesen 1 hónap múlva kontrollálva leszek, de addig is mivel tudnék segíteni, hogy ez az érték ne emelkedjen tovább?

A tumormarkerek olyan anyagok a szervezetben, amelyek ott normálisan is előfordulnak. Szintjüket valóban nemcsak daganatos betegségek emelhetik meg, hanem a szervezetben lévő más folyamatok, például gyulladások is. Azért javasolt orvosa egy hónap múlva kontrollt, hogy látni lehessen ennek az értéknek az alakulását. Ebből azért nem következik, hogy a lumbágóval függ össze az emelkedés, kicsi a valószínűsége, hogy ez okozná a tumormarker megemelkedését. A tumormarkereket az ismert daganatos betegségek követésénél azért alkalmazzák, hogy értékét figyelve például lehessen arról dönteni, adott esetben a rutin kontrollvizsgálatokon túl milyen további kivizsgálás indokolt annak tisztázására, mi áll az emelkedő tumormarker hátterében.

Mivel a tumormarker emelkedésének okát sem lehet pontosan tudni, nem tudunk olyan módszert javasolni, amely a tumormarker emelkedést leállítja vagy visszafordítja.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Mellrákszűrés: nők ezreit menti meg évente
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA 15-3 szerint mellrák?
HER2 emlőrák, emelkedő CA 15-3

CA 15-3 tumormarker emelkedése
Csontáttétes emlőrák, emelkedő CA 15-3 tumormarker
Mellműtét utáni CEA értékek

Top