CA 19-9 tumormarker magas értéke

42 éves férfi vagyok, 1 hete a tumormarker eredményem CA 19-9 1000. Panaszom nincs. A szűrést a feleségem intézte el. Azóta hasi ultrahang, MR, vastagbél tükrözés, gyomortükrözés, hőkamera. Sehol semmi. Az ismételt vérvizsgálat megerősíti az elsőt, tehát pozitív. Mindez 1 hetes esemény.

Sok vitamint eszek. Sportolok és semmi káros szenvedély. Csak stresszes a munkám. Kérdezném, hogy van-e valakinek valamilyen ötlete, merre induljak el?

A CA 19-9 érték ilyen nagyfokú emelkedése daganat fennállását valószínűsíti. Ugyanakkor nemcsak daganatos folyamatok emelhetik a tumormarkerek értékét, hanem például gyulladások is.

A CA 19-9 elsősorban hasnyálmirigyrákoknál emelkedik meg, de gyomorrákban, vastagbélrákban is meghaladhatja a normál értéket. Ennek megfelelő vizsgálatok készültek Önnél, a levelében említett MR feltételezzük, hogy hasi MR vizsgálat volt. A hasnyálmirigy vizsgálatára esetleg lehet még ERCP vizsgálatot végezni, ami egy endoszkópos (tükrözéses) vizsgálat, illetve szóba jöhet majd legalább egy hónap múlva a CA 19-9 vizsgálat kontrollja, illetve bizonyos, most elvégzett vizsgálatok ismétlése. Amennyiben valóban daganatról van szó, s az fél cm-nél nagyobb, lehet esély PET vizsgálattal (pozitron emissziós tomográfia) történő kimutatásra is, de elsődleges tumor keresésére jelenleg a PET-CT vizsgálatot nem finanszírozza a társadalombiztosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomortükrözés, Ca19-9 tumormarker
Reménykedő, bizakodó: hasnyálmirigyrák
CA 19-9 tumormarker emelkedése

Top