CA125 tumormarker (jelige: varga 2004)

Nagyon szeretnék megnyugodni, de nem tudok. Leírom Önnek a problémám, hátha Ön meg tud nyugtatni. Utolsó menzeszem május 17-21 tartott, viszont május 31-é újból vérezni kezdtem, ami néha barna sűrű váladék. Ma voltam ultrahangon, a leletben a következők állnak.

Az uterus nagysága 40×59 nyh. 7 mm. Jobb ovárium 33×25 mm norm szerk. Bal ovárium 51×40 mm, benne egy 43×30 mm-es folyadék tart. képlet, mely pókháló rajzolatot mutat és benne egy 20×12 mm-es solid rész különíthető el. A douglasban folyadék nincs, az uterusban kóros keringés nem látható.

Az orvos vérvételre küldött, Ca125. Ennek eredménye: 19,4. Hétfőn ismételten vérezni kezdtem, ami már teljesen el is múlt. Ma voltam UH kontrollon, ami a következő lett: az uterus corpus nagysága: 40×59 mm, nyh: 12 mm, benne egy 4 mm echomentes rész látható. Jobb ovárium: 33×25 mm norm szerk. Bal ovárium: 51×40 mm, benne egy 36×28 mm-es, folyadék tartalmú képlet és mellette egy 25x27mm-es solid rész különíthető el. A Douglasban folyadék nincs. Az uterusban kóros keringés nem látható.

Szeretném tudni, hogy van-e félnivalóm, mert 6 pici gyermekem van, akiket szeretnék felnevelni.

Valószínűleg orvosa azért küldte kontroll ultrahangra, illetve kért CA 125-ös tumormarker vizsgálatot, hogy megnézze, változik-e a bal petefészekben leírt elváltozás mérete és jellege, illetve egy esetleges CA125 emelkedés miatt felmerül-e rosszindulatú petefészek-daganat eshetősége.

A CA 125 lelet értékelésénél ismerni kell a felső normál határértéket (amely valószínűleg rajta van az Ön által kapott írásos leleten), ha ezt a mért érték nem haladja meg, akkor normálisnak tekinthető. A CA 125-nek a legtöbb laborban, ahol ezt a vizsgálatot végzik, a normál érték felső határa 30 felett van.

Ez a tumormarker a nőgyógyászati daganatoknál, különösen a petefészekráknál megemelkedhet, de nem minden esetben emelkedik meg akkor sem, ha rosszindulatú nőgyógyászati daganat alakult ki a szervezetben. Mindenesetre, ha az érték a normál határokon belül van, ez csökkenti jelentősen a kockázatát annak, hogy a petefészekben látható elváltozás rosszindulatú daganat legyen. Leveléből nem derül ki, hogy a leletekkel visszament-e már orvosához, tőle kaphat részletesebb és személyre szólóbb tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.).: tumorkarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekciszta, CA125 tumormarker
Petefészekciszta vagy petefészekrák?
Ciszta a petefészkekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Ciszták a petefészekben
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
Petefészek-daganat, kiterjedt tüdőembólia
Petefészekrák, kevés fehérvérsejt
Petefészekrák kiújulása?

Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top