Canalis analis tumor és gyermekvállalás

1 hónapja végbéltáji fájdalommal fordultam orvoshoz, aki megállapította, hogy van egy közel 6 cm-es, valószínűleg rosszindulatú daganatom. A rosszindulatúságot a biopszia (ahol Grade I-nek minősítették) alátámasztotta, laphámrákot állapítottak meg, illetve az MRI is igazolta. A besorolás III. stádium.

Jelenleg sugárkezelést és kemoterápiát kapok. 35 éves vagyok, szeretnék még gyermeket. Igaz, vannak már gyerekeim. Mennyi az esély arra, hogy egészséges gyermekem szülessen? A genetikai tanácsadóban ezt hogyan határozzák meg?

Állítólag a canalis analis tumor egy rendkívül ritka daganat, mely szerencsére műtét nélkül is gyógyítható. Valóban így van ez? Mennyi az esélyem a teljes gyógyulásra?

Az anus (végbélnyílás) daganata valóban elég ritka daganattípus, kb. minden 200 ezredik embernél fordul elő ez a fajta daganattípus. Kialakulása általában az idősebb életkorban, 60 év felett jellemző, tehát Önnél nagyon fiatal korban alakult ki ez a betegség.

Grade I-es (grade = grádus, fokozat) daganatnál a daganat szöveti rosszindulatúságának foka (grádusa) alacsony, a daganatsejtek még kevéssé térnek el a normál sejtektől (nem bizarr, agresszív sejteket látnak a mikroszkóp alatt).

T3-as daganatról akkor beszélünk anus daganatoknál, ha az elsődleges daganat 5 cm-nél nagyobb, T4-es daganatról akkor, ha a tumor a környező szerveket is beszűri (pl. a hüvelyt, hólyagot). Fontos emellett az is, hogy a daganat benne van-e a környéki nyirokcsomókban, és ha igen, akkor mely nyirokcsomókat érinti.

A III. stádiumon belül anus daganatoknál megkülönböztetnek IIIa és IIIb stádiumot, ez utóbbiban kiterjedtebb betegségről van szó. Általában III. stádiumban már nincs lehetőség sebészeti eltávolításra, ezért javasoltak valószínűleg Önnek is sugárkezelést.

A kismedencei sugárkezelés súlyosan károsítja, gyakorlatilag nagy valószínűséggel elpusztítja a petesejteket, ezért nemcsak hogy nem tanácsolható, hanem valószínűleg nem is lehetséges újabb gyermek vállalása. Ugyanakkor egy kiterjedt rosszindulatú betegség esetén a beteg kezelése és a daganatos sejtek pusztítása tekinthető elsődleges szempontnak a beteg érdekében. Azt, hogy a gyógyulási esélyek hogyan alakulnak, kezelőorvosával beszélheti meg, mivel ezt befolyásolhatja az is, hogy a sugárkezelés mennyire hatékonyan pusztítja el vagy kisebbíti meg a daganatot.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a gyermekvállalásról:
Célzott kobalt sugárkezelés és gyermeknemzés
Sugárkezelés és gyermekvállalás
Gyermekvállalás sugárkezelés után
Gyermeknemzés vagy spermabank

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Leukémia és gyermeknemzés
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után

Top