Carboplatin kemoterápia: dózisok és fényhatás

Jelenleg kemoterápiát kapok, melynek része a Carboplatin készítmény is. Az a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy fénytől védve kell-e tárolni, illetve beadni a Carboplatin infúziót? Ha igen, viszont ezt nem tartják be a kórházban, milyen következménye van ennek a hatásra, illetve a hatóanyag-tartalomra nézve? Kérem, hogy válaszoljanak konkrétan a kérdésre, és ne azt írják, hogy kérdezzem meg a kezelőorvost.

A másik kérdésem az lenne, hogy az adott mg-ot mi alapján számítják ki Carboplatin esetében? Testsúly, illetve testfelület arányában (ha igen, mi ez az arány), vagy szerepet játszik az adagolásban a beteg állapota, áttétek megléte, nagysága, stb. is?

Szíves válaszukat előre is köszönöm, munkájukhoz sok sikert, igazán hasznos információkat nyújt az oldal.

A legtöbb kemoterápiás készítménynél az alkalmazott mennyiséget a testfelület függvényében számítják ki. A testfelületet az onkológusok a  testmagasság és a testsúly ismeretében kalkulálják ki, ehhez táblázatokat, illetve speciális testfelület kalkulátorokat használnak. Általánosságban az alkalmazott adagot a beteg testfelületén kívül befolyásolja az, hogyan reagált a korábbi kezelésre, volt-e jelentős vérkép eltérése, fehérvérsejtszám-csökkenése, vagy más olyan tünete, amely miatt az onkológus csökkenteni kényszerülhet az alkalmazott kezelés adagját.

Az Önnél alkalmazott készítményt is lehet a testfelületnek megfelelően adagolni, bizonyos esetekben, különösen rosszabb veseműködésű betegeknél azonban változhat az alkalmazott szer mennyisége, akár egyik kezelési ciklusról a másikra is, mivel az alkalmazott mg mennyiséget befolyásolja a beteg aktuális veseműködése is. Ilyenkor egy speciális képlet segítségével számítják ki a laboreredmények ismeretében a még biztonságosan beadható mennyiséget.

A carboplatin tartalmú gyógyszerek (többféle is van forgalomban) hatóságilag jóváhagyott alkalmazási előírása azt jelöli, hogy fénytől védve kell alkalmazni, de nem tér ki arra, hogy mi történik, ha fény éri az oldatot. Ezért kérdése kapcsán felvettük a kapcsolatot az egyik gyártóval is. Ez alapján az mondható, hogy a fény befolyásolhatja a készítmény stabilitását (állandóságát), s csökkentheti a készítmény daganatellenes hatását.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Top