Carcimoma planocellulare keratoides (jelige: tika)

87 éves hozzátartozóm hátáról, mellkasáról az elmúlt évek (évtizedek) során többször távolítottak el basaliomát. A közelmúltban mindkét combjáról el kellett távolítani egy-egy sebet. Az egyik szövettani eredmény ismét basalioma volt, a másik viszont carcimoma planocellulare keratoides 0100 bőr, NOS 8070/3. Kérem, segítsenek értelmezni a leletet, valamint véleményt mondani, ebben a korban van-e további teendő.

A carcinoma planocellulare keratoides jelentése elszarusodó laphámrák, vagyis ez a bőrfelszín laphám rétegéből kiinduló rosszindulatú daganat. A lelettel vissza kell menni a bőrgyógyászhoz, aki eldönti, hogy van-e további teendő. Ehhez ismerni kellene a daganat differenciáltságának fokát is, vagyis azt, hogy mennyire tér el a normál laphám sejtektől. Minél inkább eltér a normális sejtektől a daganat (vagyis minél kifejezettebb a daganatos elfajulás), annál nagyobb a kockázata a betegség kiújulásának.

Rendszeres kontrollokra biztos szükség lesz, bizonyos esetekben sugárkezelést is alkalmaznak. A kezelések ugyanakkor függenek attól is, hogy a betegnek milyen az általános állapota, milyen kísérőbetegségei állnak fenn és még számos más tényezőtől, ami egy-egy kezelés által elérhető pozitív hozadékot és az általa jelentett megterhelést, kockázatot befolyásolja.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Laphámrák az arcon: mi legyen műtét után?
Basalioma és vese összefüggése
Basocellularis carcinoma

Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma

Top