Carcinoma basocellulare: korai vagy sem?

Orrháton kb. 8 hónapja ott lévő 2014. 02. 20-án eltávolított carcinoma basocellulare. A mintában bőrkimetszés látható, ahol a hámmal összefüggő tumor figyelhető meg, amely solid és helyenként pseudocystaképződést mutat. A tumorsejtek basaloid hámsejtek, ezek nagy fészkeket-szigeteket képeznek és ezek szélén jellegzetes palisade állásban állnak. Tumoros érivasio és perineuralis terjedés nem tapasztalható. Az eltávolítás az épben történt. Kérdésem, hogy ez idővel visszanő-e illetve mennyi az esélye? Mire lehet számítani? Kérem értelmezzék nekem a leletet.

A basalioma jóindulatú daganat, kicsi az esélye általánosságban, hogy visszanő. A szövettani leletben jó jel, hogy nincs perineurális (vagyis az idegkötegek mentén) terjedés, és nincs tumoros érinvázió (vagyis az erekben nem láttak daganatsejteket). Az is jó, hogy a kimetszés az épben történt, vagyis a metszésvonal nem halad át a daganaton, vagyis a basaliomából nem maradt benn rész az Ön szervezetében.

Ha még nem történt meg, a lelettel kezelőorvosánál (pl. a bőrgyógyásznál) kell jelentkeznie, aki megmondja, hogy mi a további teendő; valószínűleg időszakos kontroll vizsgálatokra lesz szükség.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma basocellulare
Basalioma-e? Áttét eshetősége?
Basalioma nyirokcsomók
Hámló bőr fagyasztása, aggodalom basalioma után
Basalioma: lehet áttét?
Basocellularis carcinoma

Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Basalioma és vese összefüggése

Top