Carcinoma planocellulare dedifferenciatum

Édesapám szövettani leletén a következők állnak. Carcinoma planocellulare dedifferenciatum metastaticum multiplex regionis l. s. colli profunde. A nyaki ütőérről távolították el a daganatot és a környező nyaki nyirokcsomókat. A 12 nyirokcsomó daganatmentes volt. Egyáltalán nem értjük, hogy mit is jelent ez a szövettani eredmény. Legyen szíves megmagyarázni, illetve kérdésem lenne, hogy most mire lehet számítani?

A carcinoma planocellulare (karcinóma planocellulare) laphámrákot jelent. Ennek egy dedifferenciált, vagyis a normális sejtektől jelentősen eltérő, azaz szövetileg kifejezetten rosszindulatú fajtáját írja le a szövettani lelet.

A carcinoma planocellulare tehát nem egy tumortípus, hanem azt jelzi, hogy az adott tumor milyen típusú szövetből ered.

Ezt a szövettani képet többszörös, vagyis multiplex metasztázisokban látták, amelyek a nyak területén (régiójában) bal oldalon (l.s) helyezkedtek el a mélyben (profunde). Ebből a szövettani diagnózisból, ami feltételezhetően egy részletesebb szöveti lelet része, nem lehet megválaszolni azt, hogy mire lehet számítani, mert ennyiből számunkra nem derül ki az sem, hogy milyen primer, vagyis elsődleges (kiindulási) daganat áttétjeiből történt a szövettani vizsgálat.

Kapcsolódó cikkek:
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma planocellulare, méheltávolítás
Carcinoma planocellulare
Carcimoma planocellulare keratoides
Carcinoma planocellulare

Top