Chondrosarcoma 26 évesen – 2.

Nagyon köszönöm részletes válaszát!

Olvastam több válaszban is, hogy a sarcomás betegek nagy százalékban nem élnek 5 évet a diagnosztizálást követően. Ez igaz lehet rám is?

Kissé szkeptikus vagyok, mert először sugárkezelés, majd kemoterápiát javasoltak, félek hogy amíg a sugár tart, a kemó már addigra elkésett, mire elkezdenék. Nagyon szeretnék mindent megtenni a gyógyulásért, sajnos nem tudom, hogy van-e a kemo és a radioterápián kívül más alternatíva. A sugarat a bal csípőterületre fogom kapni.

Tegyük fel, ha jól reagál a daganat a kezelésekre, akkor műthető is lehet akár? Vagy palliatív kezelésnek szánják vajon?

Igyekszem megbeszélni az onkológussal, de addig is szeretnék Öntől választ kapni az esélyeimet tekintve. Nem tudom, hogy mi vár rám. Ön szerint ki lehet ebből a nagy bajból „mászni” valahogy? Ha gondolja, én bemásolom önnek a főbb leleteim, s akkor egy képet tudok adni a helyzetről.

Csatolom pár leletem külön levél mellékletében, kérem legyen kedves eszerint elmondani a véleményét! Nagyon várom válaszát, szeretem tudni, hogy mi vár rám!

Egy internetes orvosi rovat nem alkalmas arra, hogy hónapokra, esetenként évekre visszanyúló dokumentációt részletesen elemezzünk, illetve hivatalosan szakmai másodvéleményt, terápiás javaslatot állítsunk fel. Rovatunk tudományos ismeretterjesztő és útmutató jellegű, nem helyettesítheti semmiképp az orvos-beteg kapcsolatot, ezt sem kapacitásunk korlátozottsága, sem szakmai szempontok miatt nem vállalhatjuk fel egy esetben sem, ezért megértését kérjük.

A levelében írtak alapján általánosságban azt mondhatjuk: a daganatok stádiumbeosztása rendszerint egy I-től IV-ig terjedő skálán történik, ahol IV-es stádiumról akkor beszélnek az orvosok, ha az adott daganat már nemcsak helyben, hanem a szervezet más részeiben is, tehát az elsődleges (primer) tumortól távolabb áttéteket (metasztázisokat) képzett. Ez a helyzet áll fenn az Ön esetében is.

Sorai alapján azt valószínűsítjük, hogy palliatív kezelést (sugárkezelést és kemoterápiát) terveznek adni orvosai, miután több helyen egy időben megjelent a daganat. Ugyanezen ok miatt vélhetően nem kerülhet műtétre sor gyógyító célzattal. Ennek az oka tehát, hogy ha egy daganatos folyamat a szervezet különféle régióiban jelen van már, akkor valamennyi gócot nem lehet kioperálni, azaz a műtéti megterhelés ellenére is megmaradnának gócok, ahonnan továbbterjedhet a daganatos folyamat. (Esetenként végeznek áttétes betegnél is műtétet, például a májáttétek egy részénél, ám ott is jellemzően akkor, ha nincs a szervezetben máshol kimutatható rosszindulatú áttét. Illetve más esetekben egy-egy invazív beavatkozás történhet tüneti kezelés céljából, például úgyszintén a májban, az epe elfolyásának biztosítása érdekében.)

Az, hogy egy adott betegnél kifejlődött daganatos betegség hogyan reagál az onkológiai kezelésekre, jelentős statisztikai szóródást, egyéni eltéréseket mutat, tehát nem lehet előre megjósolni, hogy mennyire hat a kezelés, és milyen fokig, mennyi ideig képes visszaszorítani a daganatos betegséget.

Arról nem áll rendelkezésünkre információ, hogy lenne olyan alternatív kezelés, amelyről bizonyították volna, hogy a jelenleg fennálló betegségben hatékony gyógymódot jelentene.

Nagyon fontos, hogy tájékozódik, hiszen mind a terápiák értékelésénél, mind az esetleges mellékhatások vagy jelentkező panaszok csökkentésénél előnyben vannak általában azok a betegek, akik önmaguk is tudnak kérdezni az orvostól, értik a válaszokat, s hogy mi és miért történik velük. Ugyancsak fontos, hogy legyen az Ön közelében olyan ember, akiben megbízik, akivel őszintén tud beszélgetni az aggodalmairól, a félelméről, akivel nincsenek tabutémák. A feszültség és a szorongás ugyanis sok energiát leköt, ezek csökkentése sok erőt felszabadít.

Ezért ha szükségét érzi, érdemes a kórház pszichológusát is megkeresni, aki miközben a kezelőorvosok folytatják a terápiát és orvosszakmai tanácsokkal látják el, segíthet abban, hogy ebben a nehéz élethelyzetben és küzdelemben ne a betegség uraljon minden gondolatot.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal fájdalmak ellen
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Előzmény:
Chondrosarcoma 26 évesen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Chondrosarcoma 10 évesen
Osteosarcoma 33 évesen: rohamos romlás 2.
Osteosarcoma 33 évesen: rohamos romlás, fájdalmak
Pleiomorph sarcoma: bőráttétek, kemoterápia
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Liposarcoma a combban: kiújulhat?

Top