Chondrosarcoma 26 évesen

1 éve diagnosztizáltak nálam chondrosarcoma Grade II.-t és azóta 8 műtéten estem át, 1 éven belül harmadszorra újult ki, ismét küzdök ellene. Januárban indul a sugárterápia, 30 alkalomban határozták meg, részleteket még nem tudok, csak annyit, hogy nagy, erős dózist kapok, mert elég sok helyre beterjedt már. Tervben van a sugár után a kemó is. Velük szinkronban csonterősítő kezelést fogok kapni.

Azt olvasom sok helyen, hogy a chondrosarcoma nem tipikusan sugár és kemó-érzékeny tumor. Mi igaz ebből? Sokan sokféle véleményen vannak.

Igazából főként az érdekelne, hogy ilyen helyzetben mi a céljuk a kezeléssel, kitolni az élettartamot vagy reális esélyem van meggyógyulni/tünetmentes lenni? Erre a kérdésre nagyon várom a választ, szeretem tudni, hogy mi várható a közeljövőben.

Még ami információm van, hogy a stádiumom: IV. Az mire utal? Az rossz?

Sajnos belehatolt a nyirokrendszerbe a tumor, az ágyéki nyirokcsomókban jelen van, illetve a csípőlapát előtt és mögött. Az eredeti daganat a L4,5 és S1-et érintette. Ahol protézisem van.
Más adatom sajnos nincs.

Önök szerint van-e más megoldás a radioterápián és kemoterápián kívül, hogy meggyógyulhassak? 1 éve volt az esküvőm, nagyon fontos nekem az életben maradás! Kérem segítsenek!

A chondrosarcoma, amely egy rosszindulatú daganat, a porcokból indul ki, többféle altípusa van. A leggyakoribb az úgynevezett perifériás, amely a csontok felszínén kezd növekedni, illetve a centrális, amely a csontokon belül indul fejlődésnek.

A Grade (gárdus) II., amit levelében említ, szövettanilag közepes rosszindulatúsági fokot jelent. Ennél a daganatnál is, mint a daganatok többségénél a sejtek elfajultságát a normális sejtektől grade I, II, III fokozatba sorolják.

Sajnos ennek a betegségnek jelentős a metasztatizáló (áttét képző) hajlama. A levelében leírt IV. stádium azt jelenti, hogy az elsődleges daganaton kívül már máshol is megjelent az Ön szervezetében a daganatos góc, távolabbi áttétek is keletkeztek. Ahogyan a levelében is írja, nemcsak az eredeti helyen, az ágyéki 4-es és 5-ös gerinccsigolyánál, valamint az 1. keresztcsonti csigolyánál van jelen a betegség, hanem a csipőlapátnál is megjelent, valamint az ágyéki nyirokcsomókban is. Emiatt a szóródás miatt javasolnak feltehetően kemoterápiás kezelést is, tehát nemcsak helyi kezelést (mint a sugárterápia), hanem olyan terápiát, ami a szervezetre egészében (szisztémásan) hat.

Leveléből nem derül ki, hogy hova kapja a sugárkezelést, de valószínűleg olyan helyre, ahol nagyobb, panaszt okozó daganattömeg van, amelyet így igyekeznek megkisebbíteni, s a daganattal kapcsolatban megjelenő panaszok, problémák kialakulását késleltetni.

Valószínűleg a jelenleg javasolt sugárkezelésnek és a tervezett kemoterápiának is az a célja, hogy a daganatos sejtek osztódásának gátlása révén a daganat növekedését lassítsák vagy legalább átmenetileg megállítsák.

Személyre szabottabb válaszokat a kérdéseire a kórelőzményeket és a leleteket részleteiben ismerő kezelőorvosaitól, illetve a sugárkezelést irányító sugárterápiás szakembertől, a kemoterápiás kezelést adó onkológustól kaphat elsősorban. Érdemes akár összeírni a kérdéseket, s azokat sorra feltenni, akár egy hozzátartozójának, akiben Ön megbízik is érdemes Önnel tartania ilyenkor, hogy közösen kérjenek konzultációt, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdésük – a további lépések természetesen függenek majd attól, hogy a daganat és szervezete miként reagál majd a kilátásba helyezett kezelésekre.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal fájdalmak ellen
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Chondrosarcoma 10 évesen
Osteosarcoma 33 évesen: rohamos romlás 2.
Osteosarcoma 33 évesen: rohamos romlás, fájdalmak
Pleiomorph sarcoma: bőráttétek, kemoterápia
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Liposarcoma a combban: kiújulhat?

Top