Cigimentes tüdőrák (jelige: remény)

2005 augusztusában egy tüdőmütéten estem át, adenoc. volt. A tüdőszürő vizsgálaton szürtek ki, még a kezdeti stádiumban voltam. A tüdőm jobb felső lebenyét mirigyekkel együtt kivették. Műtét után nem kaptam kezelést, mert nem volt áttét. Most az 1 éves CT vizsgálat ugyanazon az oldalon az alsó lebenyben 3 db gócot talált, mely még olyan kicsi, hogy nem igényel kezelést. Újabb 3 hónap múlva kell CT -re mennem.
Én életemben nem dohányoztam, mindig igyekeztem megfelelően táplálkozni, a műtétem után szinte mindegyik táplálék kiegészitőt kipróbáltam, 100 ezreket költöttem rá. Azt hittem, hogy a mütéttel rendbe jöttem, mivel nem volt áttétem. Most Béres cseppet szedek, de az utasitás nem írja, hogy meddig kell szedni, az orvosom azt mondta: amíg jólesik. Nem esik jól! És belerokkanok a 3 hónapos várakozásba, hogy mi lehet az a három góc a tüdőmön. A negyedéves kontroll kezelésekre eljártam, és nagyon sok röntgen és CT készült, mert más betegségem is van, volt csigolya és koponya CT- is. Szeretném megkérdezni, hogy árt-e ez a sok szűrés, engedjem-e 3 hónap mulva, nem-e attól kapok valamit?
Tehetetlennek érzem magam, nem tudom mit csináljak! Nagyon sok dohányost ismerek, akinek semmi baja, és mindig azt olvasom, hogy a cigarettától alakul ki a tüdőrák.

A tüdőrák előfordulását a dohányzás valóban több tízszeresre növeli, de sajnos az elmúlt évtizedekben a nem dohányzó betegek között is megemelkedett a gyakorisága (nemdohányzóknál, köztük a nőknél az adenocarcinoma, vagyis mirigyrák gyakorisága emelkedik). A kiváltó külső okok között az iprai légszennyezést, egyéb kémiai rákkeltő anyagokat, és a sugárzást említik.

Az Önnél talált 3 góc természetéről, az esetleges további vizsgálatokról beszéljen ismét kezelőorvosával, aki leginkább tud az Ön konkrét betegségére vonatkozóan felvilágosítást adni. Ne tessék belerokkanni a várakozásba, ne teljenek el feszült bizonytalanságban a hetek!

Tekintettel az egy évvel ezelőtti tüdőműtétére, az időszakos kontroll CT és egyéb képalkotó vizsgálatok szükségesek, a betegségek kiújulásának észlelésére, illetve a további kezelések meghatáozására, ezek hatékonyságának követésére.

Top