Cisplatin, citosztatikumok semlegesítése

Szeretném megtudni, hogy a citosztatikumok, rákellenes gyógyszerek bomlási vagy felezési ideje mennyi szobahőmérsékleten? Ez alatt azt az időt értem, amikor már nem káros a szervezetre. Citosztatikumok vegyszeres semlegesítési módjai? Munkaegészségügyi szempontból érdekel.

A gyógyszereket, így a citosztatikumokat is általában úgy készítik, hogy a gyógyszerkészítmény minél stabilabb legyen, például ne bomoljon le idő előtt. A felezési idő kifejezésnek leginkább akkor van értelme, ha a citosztatikumot beadják a szervezetbe, s a szervezet elkezdi lebontani, kiválasztani ezeket a gyógyszereket. Ilyenkor a felezési idő citosztatikumonként nagyon eltérő lehet, egyes gyógyszereknél pár óra, más gyógyszereknél ennek a többszöröse.

Munka-egészségügyi szempontból az a fő cél, hogy citosztatikum ne kerüljön a környezetbe. Ezért ezeknek a gyógyszereknek a felszívására, az úgynevezett keverékinfúzió elkészítésére szigorú szabályok vonatkoznak, megfelelő védőöltözetet kell viselni, s a gyógyszereket csak elszívó alatt szabad kiszívni az ampullából, majd elkészíteni belőlük az infúziót.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Új kemoterápiás labort avattak

Top