Ciszta vagy rák? (jelige: ciszta)

24 éves fiatal nő vagyok, 3 hónapja két oldali cisztát találtak a petevezetékeken, amit műtét követett. Majd a CA-125 protein értéke nagyon meghaladta a 35U/ml-t, az én értékem 133,8 lett. Kérném a a segítségüket, hogy nem rákról beszélünk-e? A citológiai eredményem negatív lett.

Azt, hogy valamilyen rákos folyamatról van-e szó, citológiailag (néhány sejt vizsgálatával) vagy szövettanilag (szöveti minta vétele után, annak mikroszkópos értékelésével) lehet eldönteni, önmagában a megemelkedett CA-125 tumormarker érték nem bizonyító erejű a rosszindulatú betegség vonatkozásában. A tumormarker megemelkedhet a nőgyógyászati szervek jóindulatú betegségeiben is. Valószínűsítjük, hogy a laborérték kontrollálását elrendelte az orvosa, illetve az ismételten magas érték miatt további kivizsgálásokra is sor kerülhet.

Feltételezzük, hogy a citológia, amit írt levelében, a méhnyak rákszűrési eredménye. Ez – megfelelő eljárás szerint végezve – a méhnyakrák lehetőségét nagy valószínűséggel kizárja, de nem ad információt a méhtest vagy a petefészek esetleges daganatos elváltozására.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Mellrák és tumormarkerek
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Lehetséges méhnyakrák?
Petefészekműtét, egészségőrzés

Top