Ciszták a petefészekben (jelige: csezi)

Nőgyógyászati vizsgálaton az orvos semmilyen érthető magyarázatot nem adott. Kérem magyarázza el valaki mit jelentenek a következő leletek.

Leletem eredménye a következő volt: petefészek nagysága, szerkezete: jo. ov-nak megfelelő 36×58 mm-s egyrekeszű cystikus képlet, melyben helyenként keményebb echok is láthatók, vele szoros összefüggésben 73×58 mm-es egyrekeszű, vékonyfalú, sima bennékű cystikus res. is. ábr. Bo. ov. 32×22 mm.

Az ultrahangvizsgálat a jobb oldali (jo) ovariumnak (ov), vagyis a petefészeknek megfelelően 36 mm x 58 mm-es cisztát (vagyis folyadékot tartalmazó képletet) ír le, amelynek egy rekesze van, s amelyen belül az ultrahang látott olyan részeket is, amelyek jobban visszaverik az ultrahangot (keményebb echok), tehát a környezetüknél tömörebbek, itt valószínűleg kis szemcsék vannak.

Emellett a ciszta mellett egy nagyobb, 73×58 mm-es, szintén egyrekeszű ciszta (cysticus resistentia) ábrázolódott, amelynek a belső folyadéktartalma (bennéke) sima, egynemű. A bal oldali ovarium (bo. ov.) 32×22 mm-es, vagyis normális méretű.

A ciszták olykor önmaguktól is felszívódnak, más esetben műtéti beavatkozás szükséges, amelyet általában laparaszkópiával, tehát nagy sebészi feltárás nélkül végeznek. Az, hogy konkrétan az Ön esetében a jobb petefészek területén leírt cisztás elváltozásokkal mi a teendő, követni, folyamatosan ellenőrizni kell-e vagy valamilyen beavatkozásra van szükség, csak ezen lelet alapján nem tudjuk megmondani, ezzel kapcsolatban nőgyógyászát kell megkérdeznie és tőle kaphat felvilágosítást a további teendőket illetően.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?

Top