Citológiai eredmény: P2

24 éves nő vagyok. Ma kaptam kézhez a rákszűrésem eredményét, amin azt tüntették fel, hogy negatív, kóros, neoplasticus hámelváltozás nem azonosítható. És a lelet alján van egy bekeretezett rész, ami *Pap dg.:PII. 3 hónap múlva kell visszamennem megismétlésre. Emellett van egy olyan rovat a leleten, hogy egyéb, nem neoplasticus elváltozások, azon belül a reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás van beixelve. Az utóbbira kaptam Betadine kúpot, amit folyamatosan kellett alkalmazni, míg el nem fogyott.

Láttam ezen az oldalon egy hasonló kérdést, de ott P3-as eredményről írtak többet. Próbáltam az orvost megkérdezni, hogy miért kell ismételni, de csak azt hajtogatta, hogy kell, és hogy három hónap múlva menjek vissza! Mit jelent a P2-es eredmény?

A citológiai eredményében a Pap, a Papanicolau-féle festés rövidítése, ezzel a módszerrel festik meg a méhnyak citológiai vizsgálata során levett sejteket. A P2-es Papanicolau festési eredmény normál értéket mutat, nincs daganatra utaló elváltozás (ahogyan le is írják, hogy nem azonosítható kóros neoplasticus, vagyis rákra jellemző hámelváltozás.) Kontrollra elsősorban azért van szükség, mert a gyulladásos elváltozás miatt orvosa kontroll vizsgálatokkal szeretné Önt megvizsgálni a hüvelykúpos kezelés után, ezzel mérve fel a kezelés eredményességét.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top