Citológiai kontroll, családi halmozódás

Már tudatában vagyok az eredményemnek, mely laphámsejt rendellenesség, eredete ismeretlen. Orvosommal beszéltem, persze megvigasztalt, hogy a HPV vírust sem tudták kimutatni, ezért újabb vizsgálatra kerül majd sor. Ha a HPV vírus nem kerül kimutatásra, tudomásom szerint genetikai eredetű is lehet. Igaz ez?

Ugyanis a családban halmozottan fordul elő daganatos betegség. Édesapámék 5-en voltak testvérek és sajnos mind az 5 testvér daganatos betegségben hunyt el (vastagbél, gyomor, májáttét). Apai ágon unokatestvérem 24 évesen méhnyakrákban, 31 évesen unokabátyám gyomorrákban és van egy 66 éves unokabátyám, aki már 26 éve gyomorrákban és vastagbél daganatban szenved.

Ezért is aggódom az eredményem tudatában. Azt szeretném még kérdezni, hogy milyen vizsgálatokat érdemes ilyen halmozott családi esetben elvégeztetni?

Jelenleg a szükséges vizsgálat a nőgyógyászati-citológiai kontrollvizsgálat megismétlése.

Családjában apai ágon valóban halmozódnak a daganatos betegségek, ezzel kapcsolatban indokolt, hogy egészségtudatosan éljen, s legalább életmódjával ellensúlyozza a kockázatot, azaz önmaga az életvitelével már ne tegyen ahhoz hozzá. Ebbe tartozik a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a fizikai aktivitás, a normál testsúly megőrzése, a rendelkezésre álló szűrővizsgálatok megfelelő időszakonként történő igénybe vétele, illetve – életkorát is figyelembe véve egyes, a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó vírusok elleni védőoltások alkalmazása. A vegyi és sugár-ártalmakat is minimalizálni kellene, illetve nagyon fontos, hogy panaszok esetén halogatás nélkül forduljon orvoshoz, hogy minél hamarabb sok kerülhessen a szükséges vizsgálatokra.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Méhnyarák: hogyan pusztít a HPV?

Előzmény:
Citológiai kontroll

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Öröklődés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top